Annons:

Centern vill ha helt ny organisation i Itsam

Centerpartiet, bland annat med Ingela Nilsson Nachtweij och Curt Tyrberg, vill strukturera om Itsam. Foto: Simon Henriksson

Centern vill ha helt ny organisation i Itsam

Centerpartiet önskar en ny organisation inom Itsam. Det framgår av det remissyttrande som partiet lämnar in till kommunen. ”Det behöver tillsättas en professionell styrelse med IT-folk”, skriver partiet bland annat.

Annons:

Konsultföretaget KnowIT har granskat kommunalförbundet Itsam och det avtal som styr arbetet i Itsam. Kommunstyrelsen ska gemensamt komma överens om ett remissyttrande och i dag lämnade Centerpartiet in sina åsikter.

– Vi tolkar deras översyn som att kommunerna ska ha en bättre beställarfunktion. Styrningen som finns i dag med direktionen och kommunchefsgruppen fungerar inte. KC-gruppens möten protokollförs inte och gruppen har svårt att hämta in alla behov. Man har också slutat med kundgruppsmöten. Med Itsam finns stora möjligheter för samverkan, men i dag finns det inga aktiva kanaler. Jag tror inte att man har orkat de två sista åren.

Professionell styrelse

I yttrandet skriver Centerpartiet så här:

”Det behöver tillsättas en professionell styrelse med IT-folk. Lämpligen två personer från varje kommun som har en tydlig bild av den egna kommunens behov utifrån verksamheterna samt kostnadsmedvetenhet kombinerad med kvalitétstänk. Direktionen bör omformas till ett fullmäktige som sammanträder endast två gånger per år för att ta ansvar för budget mm.”

I rapporten skriver Centerpartiet också att man är tveksam till om det är Itsam som ska kommersialisera kommunernas fibernät och att man vill ta fram en gemensam utbyggnadsplan för fiber.

Vill stanna i Itsam

Centerpartiet har under många år föreslagit besparingar på IT-sidan.

– Vi tror att kommunens IT kan vara väldigt mycket effektivare. Med elevdatorer på gymnasiet tror jag att det går att halvera kostnaden, varför görs då inte det? Nu vet jag att BUN pratade med Itsam om det förra veckan, men det här borde utredas snabbt. Det finns en tröghet i systemet.

Partiet vill inte att kommunen lämnar Itsam.

– Den frågan är inte aktuell i det här skedet som jag bedömer det. Vi får göra det bästa av det, och måste utöka möjligheten att styra kommunalförbundet så vi får vad vill ha. Itsam ska göra det vi ber dem att göra och jag välkomnar den översyn som görs. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt