Annons:

DEBATT:

Jens Stenmans vänsterparti skriver på DV Debatt.

DEBATT: "Vimmerby skulle behövt Vänsterpartiets budget 2016"

"Sammanlagt skulle 15 miljoner sparas i S+M:s budget, av dem missade man 8-9 miljoner. Samma besparingar fanns i C:s budget. Det fanns en budget som höll betydligt bättre...", skriver Vänsterpartiet på DV Debatt.

Annons:

C hävdar att rambudgeten för 2017 ”till stor del bygger på Centerns budget 2016”.

Det är inte så underligt, centerns budget 2016 byggde nästan helt (99,5 %) på S+M:s förslag. Det man gjorde var att parera för att behålla skolorna, inget annat. Man hade samma besparingar på kosten om upp till 2 miljoner, ”effektivisering” av hemtjänsten om 3 miljoner och minskade sjukskrivningar om 2 miljoner med mera.

Sammanlagt skulle 15 miljoner sparas i S+M:s budget, av dem missade man 8-9 miljoner. Samma besparingar fanns i C:s budget.

Det fanns en budget som höll betydligt bättre…

Det är tur att det kom AFA-pengar, flyktingmiljoner och att räntorna blev lägre än beräknat. På så vis blev det ett plus, men det har inget med S, M, (eller C:s) budget att göra.

Bestod av vänstermiljoner

I år skedde budgetarbetet inom KSAU, med representanter för S, M och C. De första siffrorna presenterades sex dagar innan beslut om budget skulle ske i KS. Det var hur stora ”satsningar” man gör jämfört med 2016 genom fördelning av extra medel som tillkommit. Till hälften bestod de möjliga pengarna av Vänstermiljoner.

Mer siffror, i form av underlag som visar nämndernas behov, inte ett ord om varför majoriteten med C valt att fördela miljonerna som man gjort, kom fyra(4) dagar före beslut skulle tas i KS.

Det är ohållbart att försöka sätta sig in i och förstå ett bristfälligt underlag, diskutera det inom partigruppen och räkna på egna förslag på bara fyra dagar. Dessutom av människor som ska göra det på sin fritid. Därför valde Vänsterpartiet att inte delta i beslut om budget i KS.

Vi valde istället som enda parti att arbeta fram ett eget budgetförslag i tid till Kommunfullmäktige.

Det blir mycket siffror, men så här presenteras behoven inför 2017 från Barn- och utbildningsnämnden samt Socialnämnden i materialet.

Nämnderna får ett tillskott om 7 miljoner vardera 2017 enligt KF:s rambudgetbeslut.
Var och en kan själv ta bort det som inte behövs så att 7 miljoner räcker och samtidigt övertyga sig själv om att det är en budget som satsar på vård, skola och omsorg.

Behov inom BUN

17 fler elever i grundskola: +1,50 miljoner

77 fler barn i förskola: +5,85 miljoner

Hyror BUN måste täcka ”inom budget”: +3,15 miljoner

Utökad SFI: +0,50 miljoner

Mer matte i mellanstadiet: +1,00 miljoner

Återöppna förskola i Bullerbyn: +3,10 miljoner

Dyrare politikerarvoden: +0,25 miljoner

Fler elever i särskolan: +1,00 miljoner

Pengar från Soc i år, men inte 2017: +2,50 miljoner

Ökad IKE (För elever på gymnasiet): +2,50 miljoner

Obudgeterad IKT: +2,00 miljoner

En extra rektorstjänst: +0,40 miljoner

Summa: +23,75 miljoner

Till det kommer enligt BUN, kostnader för de bevarade skolorna om totalt 3,25 miljoner, samt att tillskottet av medel för paviljongerna på AL-skolan, som tas av flyktingpengarna, ingår i de sju extra miljonerna.

 

Behov inom Socialnämnden.

Ny enhet på Vimarhaga: +4,10 miljoner

”Halv” gruppbostad: +3,35 miljoner

Fler hemtjänsttimmar: +4,30 miljoner

Utökad hemsjukvård: +2,20 miljoner

Digitala trygghetslarm: +2,10 miljoner (minst)

Digitala tillsynskameror: +0,80 miljoner

Ny servicebostad LSS: +2,20 miljoner

Nattbemanning gruppbostäder LSS: +2,20 miljoner (ny lag)

Personlig assistans: +3,39 miljoner 

Löneökningar vikarier: +0,67 miljoner

Arvoden politiker: +0,30 miljoner

Summa: +25,51 miljoner

Är budgeten förankrad?

Att partierna i KSAU röstar för sin egen budget ser vi som självklart. Det man undrar är hur förankrad budgeten är inom respektive parti? Har andra medlemmar fått vara med och diskutera?

Det finns två partier som röstade med KSAU i budgetbeslutet i fullmäktige. L och SD.

Det ska bli intressant att höra vad man menar kan sparas på så att 7 miljoner räcker? Vad är det man i dessa partier inte tycker behövs?

Vänsterpartiet presenterade som enda oppositionsparti ett eget budgetalternativ där effekterna blir lindrigare för båda nämnderna.

I vårt alternativ får BUN ett tillskott om 18,5 miljoner och SN 20,0 miljoner.

Med våra utökade ramar kan båda nämnderna lättare komma i balans. Vilket är ett viktigt verktyg för att äntligen komma till rätta med vad som är det verkliga underliggande problemet.

SKL hävdar att vi är 40 miljoner dyrare än vi borde vara jämfört med andra kommuner. Men var är vi dyrare? Det är inte på personalkostnader. Vi har inte högre personaltäthet än andra. Och vi har lägre löner för våra anställda.

Med arbetsro, där desperata besparingar som innebär neddragningar på personal kan undvikas, kan vi istället börja jaga de miljonerna och få till besparingar som möjliggör för oss att ha samma kostnader som andra kommuner, men utan dramatiskt färre anställda eller sämre anställningsvillkor.

Vänsterpartiet väljer att prioritera verksamheten. Med en verksamhet i balans först kan vi sen få en ekonomi i balans. Andra väljer att prioritera annorlunda. Det har Vimmerby prövat länge nu och det har inte fungerat. Det är upp till väljarna att välja vilket alternativ de tycker är bäst. Den som vill ha förändring måste rösta för förändring.

Ställ gärna frågan till era politiker vilka behov inom nämnderna som de inte tycker ska tillgodoses?

Vänsterpartiet Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt