Annons:

Vänsterpartiet satsar på förskolan i sin budget

Vänsterpartisterna Jens Stenman af Ekenstam och Lars Johansson har tagit fram ett budgetförslag. Foto: Jakob Karlsson

Vänsterpartiet satsar på förskolan i sin budget

Satsningar på kommunens personal och främst förskolan. Det är huvuddelarna i Vänsterpartiets budgetförslag. – De här pengarna finns i budgeten, men vi vill använda dem till verksamheten, säger partiets Lars Johansson.

Annons:

Om tio dagar fattar kommunfullmäktige beslut om Vimmerbys budget för nästa år. I dag presenterades det hittills enda alternativa förslaget till Socialdemokraternas, Moderaternas och Centerpartiets förslag (C har ett antal yrkanden till försalget).

Vänsterpartiet vill satsa mer medel på kommunens kärnverksamhet.

– Kommunens ekonomi har ändrats en hel del på grund av vänstermiljonerna från staten. Majoriteten har hanterat det genom att inte göra några satsningar och vi vill i stället använda pengarna till kärnverksamhet. 

 Sex timmars arbetsdag

I KSAU-parteirnas budget finns det cirka tolv miljoner till framtida behov och oförutsedda medel. De använder Vänsterpartiet till följande satsningar: 

  • Fem miljoner satsas på kommunens personalpolitik. Hälften av dem går till ett test med sex timmars arbetsdag. Resten är tänkt att kunna vara en pott som personalgrupper kan söka medel ur.

– Vi tror att sex timmar arbetsdag kan ge stora fördelar och det är något som skapar uppmärksamhet. Varför ska man välja Vimmerby kommun som arbetsgivare? Det finns inte så mycket som sticker ut i dag.

– Man skulle kunna testa det för socialsekreterarna. Leder det till ett minskat behov av konsulter så betalar det sig ganska snabbt, säger Jens Stenman af Ekenstam. 

  • Fyra miljoner satsas på förskolan. 2,5 miljoner av dem går till att utöka personaltätheten och resten till att inför barnomsorg på obekväma arbetstider.

– Barnomsorg på obekväm tid har vi kämpat för länge och det kommer vi fortsätta göra. Man ska inte vara tvungen att ha familj för att kunna jobb och även det är en konkurrensfördel för kommunen, säger Lars Johansson. 

  • 1,3 miljoner satsas på att utveckla landsbygden där man vill inrätta servicepunkter i samtliga kransorter. Pengarna går till en pott som lokala aktörer kan söka medel från.
  • 0,25 miljoner gå till att återställa aktivitetsstödet.
  • Stödet till Kvinnojouren fördubblas.

– Vi ligger otroligt lågt när det gäller Kvinnojouren och de gör ett otroligt viktigt arbete. Kommunen bidrar med bara hälften så mycket som Hultsfred gör och det borde vara en offentlig angelägenhet.

 Lägre resultat

Partiet föreslår inte några besparingar.

– Vi har en del idéer, men vi har inte lyft in något i det här. Det finns inga minskade chefsnivåer, ingen skattehöjning och inga minskade politikerarvoden i vårt förslag. De här pengarna vi satsar finns i budgeten. Att öka personaltätheten är jätteangeläget, det är en av de viktigaste frågorna, helt klart.

Vänsterpartiets budget ger ett något lägre resultat: plus 13,6 miljoner kronor.

– Skuldfällan är ett rejält problem, men vi är rädda för att man glömmer bort verksamheterna. I första hand måste vi hålla igen på investeringar. Vi måste göra ett plusresultat.

Även Miljöpartiet står bakom budgeten, men det har inte funnits någon diskussion om en gemensam budget från oppositionen.

– Jag tror att Centerpartiet vill ha samsyn och lugn i kommunen, men det går att ha lugn utan att ha exakt samsyn. De har bara några egna förslag som är extremt detaljerade.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt