Annons:

DEBATT: Måste jobba aktivt mot fördomar

Psykisk ohälsa är ett stort problem inom arbetslivet. Debattören Kjell-Åke Larsson vill se ett mer aktiv arbete – och färre fördomar. Håller du med? Rösta nedan.

Annons:

En artikel i Vimmerby Tidning visar att den vanligaste orsaken till sjukskrivningar inom kommunen är psykisk ohälsa. Det är inte särskilt förvånande och det är bra att man nu får resurser för att komma till rätta med denna ohälsa.

Dessvärre finns det mycket fördomar om psykisk ohälsa. Ett vanligt antagande är att det är ett individuellt problem där den enskilde tänker fel och därmed skuldbelägger individen vilket kan få förödande konsekvenser.

Ett annat antagande är de som lider av psykisk ohälsa är farliga när sanningen är den att de flesta fungerar bra i samhället och på arbetsplatsen.

 *

Det som behövs är även att man jobbar aktivt mot dessa fördomar. Till exempel är depression en folksjukdom och lika vanligt som hjärt och kärlsjukdomar, men det är ingen som ser ner på de som har de sistnämnda sjukdomarna.

Det är givetvis lättare för en arbetsgivare att enbart fokusera på den enskilde och därmed säga att det är ditt fel att du mår som du mår och  köpa in dyra kurser i Mindfulness som ofta baseras på dåligs fakta.

Verkligheten är mer komplex och det flera faktorer som samspelar när det gäller psykisk ohälsa, vilket kräver mera insatser, men det kostar pengar. Då får det göra det, för det är ett lidande som måste motverkas.

Det kan drabba vem som helst, så tänk på det innan ni fäller en nedsättande kommenterar om psykisk ohälsa. Det är människor med känslor och tankar som alla andra.

Kjell-Åke Larsson

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt