Annons:

Sopa framför din egen dörr, Yvonne Hagberg (S)!

Gudrun Brunegård (KD) vill att Yvonne Hagberg (S) sopar rent framför egen dörr först.

Sopa framför din egen dörr, Yvonne Hagberg (S)!

I går fick Kristdemokraternas namninsamling skarp kritik från socialdemokraten Yvonne Hagberg. Här kan du läsa Gudrun Brunegårds replik.

Annons:

Genom att misstänkliggöra Kristdemokraterna försöker Yvonne Hagberg förringa tyngden av den opinionsyttring som 8 820 namnunderskrifter för öppnade vårdplatser och höjd status för sjuksköterkor innebär. Majoriteten hänvisade ju stängningen av vårdplatser till bristen på sjuksköterskor. 

Vi kristdemokrater tar bemanningsproblematiken på största allvar. Vi har tagit fram ett program för hur man kan vända krisen. Den största delen av landstingets underskott är just bemanningskostnader. Därför är det absolut nödvändigt att åter göra landstinget till en attraktiv arbetsgivare.

Genom strategiska satsningar på lön, arbetsmiljö, utbildning, karriärutveckling etc kan mycket vara vunnet. Vi är även tydliga i vår vilja att ta konkreta steg för att förskjuta tyngdpunkten från kostnadskrävande sjukhusvård till mer effektiv primärvård nära patienten. 

Ren bluff

I själva verket bär Yvonne Hagberg, ordförande i landstingets personalutskott, ansvaret för dagens situation. Landstinget misslyckas vara en tillräckligt attraktiv arbetsgivare. Allt fler sjuksköterskor väljer andra arbetsgivare. Därigenom beräknas Yvonne Hagberg orsaka skattebetalarna bemanningskostnader på 162 miljoner kronor bara i år, en ökning med 38 procent sedan ifjol.

Yvonne Hagberg drar sig inte för halvsanningar och ren bluff för att skrämma och förleda läsarna, när hon påstår att vi skulle mörka besparingar på 140 miljoner kronor. Alliansens bedömning är att landstinget behöver minska underskott med 70 miljoner kronor under nästa år, parallellt med intäktsförstärkningar på 35 miljoner kronor, med dubbel effekt året därpå.

223 miljoner 

Men inte med ett ord nämner hon att hennes egen budget innehåller besparingar på 223 miljoner kronor och det redan i år. För trots skryt om ”god ekonomisk hushållning”, har den rödgröna majoriteten misslyckats med att hantera den vardagliga verksamheten. År efter år går verksamheten back med enorma belopp.

Vid måndagens landstingsstyrelse beslutades att ”framtagna handlingsplaner och åtgärder för att minska kostnadsutvecklingen måste få effekt”. Det gäller även för i år. Har någon hört Yvonne Hagberg eller något av de rödgröna landstingsråden redovisa hur många vårdplatser som ska stängas och hur många sjuksköterskor som behöver sägas upp för att spara över 200 miljoner kronor – redan i år? 

En garanti mot tokryck

Så tala om hederlighet, Yvonne Hagberg! Sopa framför din egen dörr och berätta hur ni tänkt nå en verksamhet med ekonomisk balans! Tänker ni berätta det eller ska ni fortsätta att låta tjänstemän fatta beslut med ert tysta medgivande, utan öppna politiska beslut?

I vårt budgetförslag kräver vi och övriga Alliansen att nuvarande ordning bryts, där majoriteten inte låter några kostnadsbesparande åtgärder redovisas eller beslutas politiskt. Ansvar och beslut för den ekonomiska utvecklingen ska ligga hos landstingsstyrelse och fullmäktige. Det är en garanti mot framtida tokryck.                              

 Gudrun Brunegård (KD)

Landstingsråd

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt