Annons:

Vad vill politikerna med Vimmerby kommun?

Debatten har brunnit ända sedan den 31 mars. Nu är vi här. I morgon antar majoriteten sin unikt kritiserade budget i kommunfullmäktige. Skolor läggs ned, kulturskola skövlas, planerade investeringar skjuts fram, skatten höjs. Jo, det finns många betydelsefulla beslut i budgetdokumentet. Men inga visioner.

Annons:

Politik är att vilja. Det sa Olof Palme en gång i tiden. En budget är politikens absolut viktigaste styrdokument. Där finns politikens prioriteringar, där finns politikens vilja, där finns politikens mål.

I Vimmerby består budgeten av siffror. Inte mycket mer än så.

Inte en rad om politikens mål och visioner, inte en rad om budgetens syfte (mer än det självklara mantrat om en ekonomi i balans), inte en rad om skälen bakom budgeten. Ingenting om framtiden för Vimmerby kommun.

Framgår inte av budgeten

Den som vill veta vad majoriteten vill får tolka siffror.

Majoriteten vill centralisera. De två nedlagda skolorna ska spara 2,8 miljoner 2016 och 6,2 miljoner från och med 2017. Siffror som ständigt ifrågasatts och ännu har ingen fullständig beräkning av skolbesparingen presenterats.

Majoriteten gillar stordrift. Små förskolor läggs ned, både på landsbygd och i stad, och istället byggs en ny förskola med åtta avdelningar för 30 miljoner under 2017.

Majoriteten vill amortera. I tre år ska hela skattehöjningen, ungefär 15 miljoner, gå till att minska lånen. Hur mycket lånen ska minska med? Vad som är en rimlig skuldnivå för Vimmerby kommun? Det framgår inte av budgeten.

Majoriteten skär kostnader som inte är lagstadgade. En kommun måste inte ha ett visst antal skolor eller en kulturskola, majoriteten tar bort skolor och krymper kulturskolan.

Vilken kommun ska Vimmerby vara?

Vimmerby kommuns budget 2016 är en krisbudget. Från första till sista tecken. Det är vad som behövs nu, men det akuta läget får inte leda till att det långsiktiga perspektivet förloras. Jag saknar tankar om framtiden i den budget som majoriteten antar i morgon.

Vilken kommun ska Vimmerby vara om fem år?

Hur ska befolkningsutvecklingen vändas och stärkas?

Hur kan landsbygden stärkas?

Hur och när ska Vimmerby ha råd med investeringsbehovet på cirka 180 miljoner?

Budgeten för 2016 pekar inte ut någon färdriktning för Vimmerby, den plåstrar om sår och skapar nya.

 Kan få uppleva ett likadant

Även om bristen på långsiktighet är förståelig i det här utsatta läget är den fortfarande ett problem. Den som tror att visionerna haglar i de andra partiernas budgetar har fel.

Varken Sverigedemokraterna, Folkpartiet eller Miljöpartiet har lämnat in något budgetförslag inför morgondagen.

Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna har alla lämnat in varsin budget – men den som letar efter tankar om Vimmerbys framtid får leta för alltid.

Ett hektiskt politiskt år får ett avslut i morgon. Utan en större långsiktighet lär vi snart få uppleva ett likadant. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt