Genom att följa några enkla råd kan vi dock bli bättre på detta – för snusprillan är inte nedbrytbar och den kan ställa till skada i många år om den hamnar på marken.
Nedskräpning med snusprillor
Snuskulturen är utbredd bland oss svenskar och den relativt nya vanan med vitt snus, som ZYN, har utökat användarskaran ytterligare. Tyvärr är dock vanorna kring hanteringen av restprodukterna, alltså använda prillor och tomma snusdosor, inte alltid den bästa.
Enligt en undersökning från Novus är det så många som fyra av tio som slänger använda prillor direkt på marken, medan nästan hälften spolar ner dem i toaletten. Det är ett beteende som skapar problem, eftersom prillorna är allt annat än nedbrytbara – de lämnar långlivade spår i naturen och våra vattensystem.
Det är många som är av den felaktiga uppfattningen att snus snabbt bryts ner, men sanningen är att små plastdelar och rester av nikotin kan stanna kvar i naturen i flera år. Att prillorna ofta hamnar på allmän plats betyder dessutom att de bidrar till den synliga nedskräpningen. En prilla här och där kanske verkar obetydlig, men sett över tid och med tanke på hur många användare det finns, leder snusarnas dåliga vanor till stora problem för ekosystemet.
Novus data visar att även om åtta av tio snusare känner till de negativa effekterna så fortsätter många ändå att slänga sina prillor fel. Här finns alltså en tydlig förbättringspotential – bättre kunskap och små förändringar i vardagen kan innebära stora skillnader för miljön.
Källsorteringen av snusdosor fungerar bättre
De flesta svenska snusare gör dock ett bättre jobb vad gäller att källsortera sina tomma snusdosor. Enligt undersökningen källsorteras de, åtminstone för det mesta, korrekt av två tredjedelar av snusarna. Men även här finns det en förbättringspotential.
Om dosorna återvinns på rätt sätt så minskar avfallet och man får chans att ta till vara på plast och metall som annars hamnar i naturen och också bidrar till nedskräpningen. Varje dosa som slängs rätt är ett steg i rätt riktning mot att bevara natur, vatten och offentliga platser rena och fria från plastavfall. Om vi kan få ännu fler att källsortera, som en självklar del av vanan att snusa, kan det innebära stora skillnader.
Så bidrar du till en renare natur
Kampanjen “Tack för att du slänger snuset i soporna” påminner oss om att varje liten prilla som slängs rätt gör skillnad för både djur och natur. Kampanjen visar att det är enkelt att göra skillnad för miljön – börja med att slänga dina använda snusprillor i närmaste soptunna. På så sätt kan du bidra till att hålla naturen ren och fri från nikotinrester och plast.
När allt fler blir medvetna om detta kan vanorna ändras, och en enkel handling som att slänga prillan rätt får plötsligt en större betydelse. Tänk dig skillnaden om varje snusare tar detta lilla steg mot att minska nedskräpningen: mindre plast i naturen, renare vatten och en säkrare miljö för djurlivet.
Samhällsinitiativ och böter
Flera samhällsinsatser har vidtagits som syftar till att minska nedskräpningen av snus, däribland informationskampanjer och införandet av böter för de som slänger prillor på marken. Kampanjer som “Tack för att du slänger snuset i soporna” har ökat medvetenheten om snusets miljöpåverkan och inspirerat många att tänka om.
Dessutom kan man, sedan 1 januari 2022, få böter på upp till 800 kronor för nedskräpning?. Att införa ännu fler regleringar skulle kunna vara till hjälp att förändra folks vanor på sikt. Även lokala initiativ och information kan ge snusarna kunskap om varför den enkla handlingen att slänga använda prillor i soporna faktiskt gör stor skillnad.