Annons:

Hovrättsförhandlingar dröjer mot företagsledare från Vimmerby

Förhandlingarna i Göta hovrätt dröjer för den företagsledare från Vimmerby som dömts till fängelse. Foto: MostPhotos

Hovrättsförhandlingar dröjer mot företagsledare från Vimmerby

I februari 2022 dömdes en företagsledare från Vimmerby till fängelse i 18 månader. Han dömdes för grov trolöshet mot huvudman. Företagsledarens advokat råsågade domen – men det dröjer innan den tas upp i hovrätten.

Annons:

En företagsledare i Vimmerby dömdes för grov trolöshet mot huvudman av Kalmar tingsrätt i februari förra året. Brottet ska ha begåtts mellan 2013 och 2016 under den period mannen var vd för ett företag i länet.

I sin roll som vd ska mannen ha skrivit upp bolagets varulager med cirka 60 miljoner kronor högre än verkligheten under de år han var vd. Bolaget led skada på flera sätt av detta och mannen fick sparken när detta upptäcktes.

Mannen fick bland annat en bonus på 209 000 kronor som han i själva verket inte var berättigad. Dessutom fick moderbolaget gå in med 41 miljoner kronor i ett aktieägartillskott efter att händelserna uppdagats. En person med insyn i bolagets ekonomiska läge menar att styrelsen – om den haft kännedom om de verkliga förhållandena i bolaget – agerat annorlunda och till och med eventuellt avvecklat bolagets verksamhet.

Rättegången var mycket omfattande och pågick i en veckas tid. Åklagarens åtal styrktes av tingsrätten i alla delar utom den om att aktieägarnas kapitaltillskott orsakats av vd:ns agerande.

"Tingsrätten anser att brottet ska bedömas som grovt, med hänsyn till NN:s uppgifter om att företagets lager kom att bli en del av bolagets bokföring. Bolagets bokföring var falsk och bolaget har tillfogats en betydande skada genom att styrelsen inte kunnat agera med korrekt bokföring som grund", skriver rätten.

Tingsrätten ansåg dock inte att den tidigare vd:n haft för avsikt att skada bolaget.

"Han synes snarare ha agerat i syfte att bolagets drift skulle kunna fortsätta, trots dåliga resultat", skriver man i domen.

Tidigare ostraffad

Vimmerbybon hävdade själv att de justerade siffrorna i bolagets lagerrapporter var korrekta. Tingsrätten menade dock att de skillnader som finns inte kan betraktas som "smärre felräkningar på marginalen".

Försvaret hade pekat på möjligheten att lagerdifferenserna skulle kunna bero på stölder. Tingsrätten menade att stölder i den omfattningen hade varit i iögonfallande och därför inte är troligt.

Mannen dömdes för grov trolöshet mot huvudman till fängelse i 18 månader. Han förekommer sedan tidigare inte i belastningsregistret och lever enligt ett yttrande från Kriminalvården ett ordnat liv.

Mannen hade då fått vänta i nästan sex år på domen.

Totalsågade domen

Vimmerbybons advokat, Hans Sundberg, sågade domen jäms med fotknölarna.

– Jag kan säga så här: jag har jobbat i ganska många år som advokat och är specialist på ekonomisk kriminalitet. Jag jobbar uteslutande med ekobrott och jag trodde att vi skulle vara förskonade från sådana här domar. Det är en skam för svenskt rättsväseende. Den har inte tillvaratagit de rättsäkerhetskrav som måste ställas, sa han i samband med domen och fortsatte med eftertryck:

– Det är kanske den sämsta dom jag någonsin läst. Man prövar inte ens den tilltalades hypotes mot åklagarens hypotes. Jag brukar aldrig uttala mig så här men domen är tendentiös. Den är så djupt orättvis. Jag har aldrig sett en så orättvis dom.

Sundberg sa sedan till DV att om något var fullständigt klart så var det att domen skulle överklagas.

– Jag förväntar mig en helt annan utgång i hovrätten, berättade han.

Dröjer länge

Företagsledaren fick avslag i hovrätten på sin begäran att fängelsedomen skulle undanröjas på grund av rättegångsfel. Istället skulle han riskera ett längre fängelsestraff då även åklagaren överklagat tingsrättsdomen.

Förhandlingarna i Göta hovrätt var tänkta att hållas under tre dagar i november. Men så blev det inte. Mannen, som alltså fick vänta i sex år på domen från tingsrätten, får vänta ytterligare på att hovrätten ska pröva fallet.

"På grund av sjukdom fick förhandlingen som skulle varit i november månad ställas in. Huvudförhandlingen kommer att hållas den 19, 20 och 26 september 2023", skriver Helen Tollin, kansliföreståndare på Göta hovrätt, i ett mejl.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt