På onsdagen greps två unga snattare på Coop i Vimmerby. Axel är 17 år och bor i Vimmerby kommun. Han greps själv för snattaeri tre år sedan - en obehaglig upplevelse, men som han ändå beskriver som en form av vändpunkt för honom. Bilden är en genrebild.
Foto: Arkivbild
På onsdagen grep en civil väktare två unga snattare vid två olika tillfällen på Coop Konsum i Vimmerby.
Klockan 11.20 fick väktaren se en ung person, som var inne i butiken med ett kompisgäng, plocka åt sig en chokladkaka värd ett par tior.
Personen, som har fyllt 15 år och därmed är straffmyndig, har nu rättsligt efterspel att vänta. Enligt Ulf Gollungberg vid polisen handlar det sannolikt om, i det fall personen inte är straffad tidigare, om samtal med åklagare och en straffvarning.
För en chokladkakas skull.
Socialtjänst ihop med föräldrarna
En timme senare var det dags igen. Den här gången var det en person under 15 år, med andra ord inte straffmyndig, som plockade på sig energidryck till ett värde av 36 kronor. Väktaren gjorde återigen sitt jobb, och det här ärendet lämnas nu över från polisen till socialtjänsten.
– Den personen har sannolikt bland annat samtal med socialtjänsten ihop med föräldrarna att vänta, berättar Ulf Gollungberg.
Enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har 40 procent av eleverna i årskurs nio någon gång snattat. Men hur ser polisen på nyttan av att lägga resursen på denna typ av brottslighet?
– Det är viktigt att stävja brottslighet, oavsett vad handlar om för brott. Vad gäller så här unga personer är det extra viktigt att komma in i ett tidigt skede och bryta mönster. Många gånger har det visat sig att man faktiskt har slutat snatta om man får en tidig kontakt med polisen eller socialen, säger Ulf Gollungberg.
Började snatta när han var tolv år
En kille som vet hur det är att gå igenom hela processen – från att bli ertappad med fingrarna i syltburken till att sitta i samtal med de sociala myndigheterna tillsammans med mamma och pappa – är Axel.
Axel, som egentligen heter något annat, är snart 18 år, bor i Vimmerby kommun och åkte dit för snatteri för drygt tre år sedan när han var 14 år.
– Jag började snatta när jag var typ tolv. Det var så enkelt. Och så var det ju billigt. Jag stal aldrig några dyra grejer, utan mest godis och sånt. Jag tänkte inte så mycket på det, utan det var mest en cool grej. Då fanns det ju inte att det skulle kunna bli något av det. Och man tänkte ju inte heller på att det egentligen var någon annans grejer.
Polisen knackade på
Senaste gången Axel snattade var han 14 år. För sedan han väl åkte dit säger han att han helt har lagt av.
– Jag kan ju säga att det inte är så himla roligt när mamma öppnar ytterdörren och polisen står där utanför. Men det fanns inte innan man blev avslöjad.
För Axels del var det övervakningskamerorna i butiken som fångade när han stoppade på sig två påsar godis.
En person i personalen kände igen honom, sedan dröjde det bara någon vecka innan familjen blev kontaktad av polisen.
– Att få en reaktion var nog vad som behövdes för att sluta. Det var inte förrän då som man förstod att det var på allvar och att det faktiskt var allvarligt.
– Den femtiolappen som godiset kostade var inte värt allt som kom efteråt med polis och social ihop med mamma och pappa. Det är det värsta jag har varit med om, säger Axel.
Tycker du att det är motiverat av polisen att lägga ner mycket tid och kraft på snatterier?
– Ja det tycker jag nog, så här efteråt är jag glad att det tog stopp för mig då. På många sätt var det bra att åka fast. Det är väl i så fall bättre att alla struntar i att stjäla så slipper ju polisen lägga tid på det.