Annons:

Vimmerby vill bli ny dansnod i regionen

Vimmerby kommun vill arbeta för att bli en ny dansnod i regionen. Foto: Simon Henriksson

Vimmerby vill bli ny dansnod i regionen

Vimmerby kommun ska försöka att bli en nod för dans i Kalmar län. Motionen som kommunstyrelsen biföll var skriven av centerpartisten Ingela Nilsson Nachtweij.
– Det är positivt, säger Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Redan 2012 diskuterades förslaget att jobba för att Vimmerby ska utses till nod för arbetet med dans i Kalmar län. Nu ser det ut att kunna bli verklighet av förslaget – flera år senare.

Det är en motion – skriven av det centerpartistiska oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij – som fått bifall av en enig kommunstyrelse. Målet är att kommunen ska verka för att Vimmerby utvecklas till en dansnod för regionen.

– Vi tillstyrkte att vi ska ansöka om att Vimmerby ska bli en dansnod. Det är ett bra förslag, tycker vi, säger kommunalråden Helen Nilsson (S) och Tomas Peterson (M).

Anledningen skriver man är att "Vimmerbys kulturskola är långt framme inom området dans och kända i länet för sin höga kvalité". 

Vidare står det: "Att utse Vimmerby som nod för dans i regionen skulle innebära att vi tar ytterligare ett steg och stärker vår ställning. Detta innebär bland annat att forskning och utveckling av dansen kopplas till Vimmerby samt att Dans i Sydosts (Blekinge, Kalmar och Kronoberg) danskonsulent skulle kunna ha sin arbetsplats och utgångspunkt här". 

Avslag på en del i motionen

Enligt förslaget skulle det rent konkret innebära att Vimmerby får ansvara för inspirationsdagar och kompetensutveckling för regionens lärare, stå för omvärldsbevakning och analys och därigenom utveckla dansen i regionen. I sådana fall skulle även kunskap om dansen spridas till tjänstemän, poltiker inom skolan, kultur och annan offentlig förvaltning.

Så här går det att läsa: "Noden kommer att innebära att ungdomar väljer att söka sig till Vimmerby när de gör sitt gymnasieval för att kunna gå på en dansprofil. Kommunen kommer då att tjäna pengar på att elever från andra kommuner söker sig till Vimmerby. Det här stärker även vår Kulturskola som får möjlighet att utveckla sin verksamhet ytterligare". 

– Vi ska verka för att Vimmerby ska utvecklas som dansnod och det var positivt. Jag föreslog också att vi skulle söka regionala kulturpengar för att bygga en dansscen, men det sa man nej till på grund av driftkostnaderna. Jag tror också att det tåget har gått eftersom man nu byggt en dansscen på Byteatern i Kalmar, men så kan det gå om motioner tar lång tid att behandla, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt