Annons:

INN om undersökningen:

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

INN om undersökningen: "Rejält underbetyg för majoriteten"

Var tredje Vimmerbybo avråder människor att flytta till kommunen. Medborgarna anser att de har väldigt lågt inflytande. Den stora medborgarundersökningen kommunen låtit SCB göra var tung läsning för Vimmerby kommun. – Det största ansvaret måste ligga på de som har haft makten, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Katastrofresultaten i den medborgarundersökning som kommunen låtit SCB göra avlöser varandra. Mest alarmerande är troligen att mer än var tredje Vimmerbybo avråder andra från att flytta hit. Även medborgarnas inflytande får bottenbetyg: 29 poäng av 100 möjliga.

– Det är allvarligt att medborgarna ger ett så lågt resultat. Det är ingen förbättring jämfört med 2013, utan i stället är det en försämring på flera punkter. Det måste vi politiker ta på största allvar. Det låga resultatet är ett tecken på att människor inte känner sig delaktiga och inte får vara med och tycka och påverka, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

"Självklart delaktiga"

Centerpartisten tror att förslaget att lägga ned skolor på landsbygden ligger bakom det usla resultatet. 

– Jag tror att det är förslaget om skolnedläggning på landsbygden och folkomröstningen som det ledde till som bidragit till den här medborgarundersökningens dåliga resultat kring förtroende. Alla behöver jobba hårt, men framför allt de som leder den här kommunen och det är Socialdemokraterna och Moderaterna som måste lyssna in och jag tänker att man i dagsläget även kan koppla det till inriktningsbeslutet om en ny skola. Det har varit tydliga reaktioner från medborgarna. Jag tycker att man ska stanna upp och verkligen lyssna, jag vädjar om det. 

Hur stort ansvar bär ni? 

– Vi är självklart delaktiga och vi är delansvariga för att medborgarna uttrycker detta. Men det största ansvaret måste ligga på de som suttit vid makten den här mandatperioden. Den här ledningen har haft ledarskapet under två år nu och medborgarna svarar utifrån vad de upplever med den här ledningen. Så är det, men visst är alla politiker delaktiga. Ansvaret vilar ändå tyngst på de som valt att leda kommunen. 

Vad kunde ni ha gjort annorlunda?

– Jag tänker att hela beslutsprocessen i kommunen och den förändring vi har gjort nu, där oppositionen får vara mer delaktiga, behöver fortsätta att stärkas. Nu är det flera som är med och fler som tillåts vara med och Tomas Peterson (M) har agerat, han har gjort ett KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott) och vi tog ett enigt beslut om buget. Vi har skrivit en motion om att inrätta två utskott till i kommunstyrelsen som behövs för att politiker och personal ska arbeta närmare varandra. Det var heller ingen större opinion kring årets budget. Dessutom ser årets resultat ut att bli bra jämfört med 2014 och 2015. Det visar att vi är på väg åt rätt håll.

"Inte alls bra"

Det nya sociala lokala utvecklingsstrategin är helt avgörande, tror Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

– Arbetet med SLUS-projektet är avgörande för att vi nästa gång ska kunna vända kurvorna uppåt och öka attraktionskraften. Vi måste öka kontakterna med medborgarna och ta oss tid att lyssna. Vi får inte förhasta oss när stora strategiska beslut ska tas. Vi ska ha en stor strategidag i februari och där är medborgardialogen grunden.

Vid den senaste undersökningen, från 2013, avrådde 25 procent av de tillfrågade människor att flytta till Vimmerby. Nu är det 35. 

– Det är inte alls bra, det är ett riktigt bottenbetyg att många rekommenderar att inte flytta hit. Dessutom har det ändrat sig från 2013 till 2016. Det är anmärkningsvärt och vi behöver som sagt jobba mer med att öka attraktionskraften. 

Är det rättvist eller mest en form av markering?

– Det är omöjligt att säga, men det är inget gott betyg till nuvarande ledning.

"Ett underbetyg"

Medborgarna i Vimmerby kommun verkar allt annat än nöjda med det inflytande de har. Av 100 poäng får kommunen 29. 

– Just förtroendet är det allra allvarligaste. Genomsnittskommunen har 45 och Vimmerby 29 och det har inte blivit bättre på tre år. Jag tror att vi måste lyssna mycket tidigare och vara mer vaksamma med utspel, göra fler delaktiga och vara mer transparenta. Attraktionskraften är viktig och de områden som enligt denna undersökning måste stärkas är tillgången på bostäder, bra kommunikationer och ökad trygghet. Att få möjlighet till fler högskoleplatser är också viktigt.

Är det inte märkligt att medborgarna inte känner inflytande med tanke på att majoriteten höll en folkomröstning och följde resultatet som gick emot dem? 

– Ja, men den här folkomröstningen handlade om mer än skolorna. Den handlade om Kulturskolan, om matsalarna för de äldre och om förtroende. Det var jättebra att man lyssnade till folkets röst. Bakgrunden var att folket fick driva denna fråga ända tiill en folkomröstning för att den politiska ledningen skulle lyssna. Vi fick ett resultat som ingen hade väntat sig, ingen hade anat ett så tydligt valresultat. De kunde bara inte bortse från det. Samtidigt var hela processen skadlig för Vimmerby. Det blev ett jobbigt debattklimat, stad mot land och polarisering. Den viktigaste slutsatsen är att vi behöver mer medborgardialog inför beslut. Ibland måste man ta tuffa beslut, det är oundvikligt, men vi måste göra processer som är mer i dialog med medborgarna. Det var tydligt när vi var i Djursdala på ett möte nyligen. Då sade en: "Nästa gång ni lägger ner Djursdala skola kan ni väl ringa innan än att vi behöver läsa det i tidningen?". Jag tycker att det är talande. Det är flera beslut nästa år som säkert kommer väcka en del diskussioner och hur vi politiker förklarar och berättar om bakgrunden till besluten är viktigt för att öka förtroendet för politiker och personalens arbete. Ledarskapet på detta område måste stärkas. 

Men fick inte medborgarna ett enormt inflytande?

– Men det här handlade snarare om förtroende och man hade redan tappat det förtroendet när man lade ett sådant förslag. Det krävdes att folkomrösta om det och då är förtroendet sargat. Det här känns som ett underbetyg till majoriteten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt