Annons:

M:s miljardsatsning efter IPCC-rapporten: Sänk bensinskatten

Samtidigt som FN menar att omställningen till fossilfritt måste ske snabbare vill M sänka bensin- och dieselskatten. Foto: Pixabay

M:s miljardsatsning efter IPCC-rapporten: Sänk bensinskatten

En knapp månad efter att FN:s klimatpanel IPCC klargjort att omställningen till fossilfritt måste ske i snabbare tempo föreslår Moderaterna miljardsatsning på sänkt bensin- och dieselskatt.

Annons:

I Moderaternas budgetmotion är en av de största posterna sänkt bensin- och dieselskatt. Partiet vill sänka energiskatten så att priset vid pump sänks med en krona per liter. Förslaget kommer en knapp månad efter att FN:s klimatpanel IPCC konstaterat att kopplingen mellan extremväder och mänsklig påverkan är ett entydigt faktum samt att världen måste öka omställningstakten, framförallt ifråga om fossila drivmedel.

Pär-Gustav Johansson (M), regionråd i opposition och vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, verkar dock inte känna till IPCC:s rapport:

Hur tänker ni att sänkt bensin- och dieselpris rimmar med IPCC:s senaste rapport?

– Vems rapport? Vad säger den?

Enligt Klimatsekretariatet måste Kalmar län minska sina utsläpp med 15% per år för att fullfölja Parisavtalet, hur bidrar sänkt bensin- och dieselskatt till detta?

– Jag tänker att vi har en politik på andra områden där vi verkar för elektrifiering av fordonsflottan och att vi inte ska elda kol för att få elektricitet. Men vi kommer fortsatt vara beroende av fordon som drivs av bensin och diesel i Kalmar län i många år framöver. Folk kommer fortsätta köra bil, jag kommer fortsätta köra bil.

Hur tror du priset korrelerar med mängden bensin som köps?

– Jag tror att om priset blir högre så köper folk i storstadsområdena mindre, men i Kalmar län är många hänvisade till att köpa bränsle oavsett bränslekostnader och det är fullständigt orealistiskt för många att skaffa elbil.

Annons:

Henrik Nestor

henrik@henriknestor.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt