Annons:

Utredning om försvunna pengar i Vimmerby avslutas

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskat ärendet kring den brukare som blev av med pengar inom verksamheten för personer med funktionsnedsättning. IVO väljer att avsluta ärendet – och vidtar inga ytterligare åtgärder.

Annons:

Det var i december som en misstänkt stöld skedde för en brukare inom verksamhetsområde funktionshinder i Vimmerby. En rapport enligt lex Sarah gjordes av en medarbetare och någon naturlig orsak till att pengarna försvunnit för personen finns inte. Den interna utredningen visade att händelsen inneburit risk för missförhållande för brukaren och en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg gjordes. 

Nu har IVO tittat närmare på ärendet och inspektionen avslutar ärendet utan att vidta några ytterligare åtgärder. 

IVO skriver i sitt beslut att de bedömer att socialnämnden har fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet i enlighet med lagen om stöd och service till funktionshindrade och att det av anmälan och utredning framkommer att händelsen är polisanmäld och rutiner för hur kassabok och pengar ska hanteras har reviderats och att uppföljning kring ny rutin följs upp vid varje arbetsplatsträff.

Socialförvaltningen har ersatt brukaren ekonomiskt.

– Stölder är alltid allvarligt, inom socialtjänsten är det särskilt allvarligt. Vi är till för de människor som behöver vår hjälp och brukarna är i beroendeställning. Missförhållanden är förstås allvarligt för den drabbade och dennes anhöriga men detta är även obehagligt för vår personal, särskilt som vi inte har bevis för vad som faktiskt har hänt, sade kvalitetssamordnaren Pernilla Jacobsson i ett pressmeddelande i samband med den egna utredningen.

Polisutredningen är nedlagd sedan en tid.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt