Annons:

Ny utbildning för att bli gjuterioperatör startar i början av nästa år

Ny utbildning för gjuterioperatörer startas. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Ny utbildning för att bli gjuterioperatör startar i början av nästa år

Hultsfred Lärcenter startar i I januari nästa år en lärlingsutbildning på 20 veckor för att bli gjuterioperatör. 
– Ljunghäll och andra företag i trakten säger att de har ett stort behov av att kunna anställa operatörer framöver och kompetensen finns inte, säger Aina Kalle, rektor på Hultsfred Lärcenter. 

Annons:

Hultsfred Lärcenter erbjuder i samverkan med gjuteriföretagen i norra Kalmar län och Additivt Teknikcenter en utbildning på 20 veckor till gjuterioperatör. 

– Vi har haft en väldigt bra dialog med Ljunghäll och de andra gjuteribolagen i norra delen av Kalmar län. Utifrån deras beskrivelse av vad de behöver kompetensmässigt så har vi gjort ett förslag i samarbete med Additivt Teknikcenter. Joakim Svensson har lång erfarenhet från gjuteribranschen så han har presenterat ett utbildningspaket, säger Aina Kalle. 

För de som behöver svenska eller andra förkunskaper som företagen vill att man kan för att bli anställda erbjuds en kombinationsutbildning. 

– Det finns möjlighet till svenska som andraspråk för de som behöver det parallellt med yrkesutbildningen. Det är fint att vi kan integrera svenska som andraspråk med yrkeskurserna. Företagen har berättat att många av dem som de anställer för tjänsterna som operatörer är nyanlända och företagen ser ett behov av att de har mer svenska med sig, till exempel när det kommer till säkerhetsfrågor. Vi hoppas också att vi kommer ha andra sökande till utbildningen, de som har svenska som modersmål, säger Aina Kalle. 

Finns 15 platser i första omgången

Utbildningen ligger på gymnasial nivå och görs i huvudsak på en arbetsplats med utbildade handledare.

– Vi kommer ha intervjuer och ett förkunskapstest för att säkerställa att man har förutsättningar för att klara utbildningen. 

Det är en helt ny utbildning som Hultsfred Lärcenter satsar på. Det finns 15 platser att söka till första utbildningsomgången.

– Vi lyssnar hela tiden av med branschen för att se vad man har för behov. Nu säger Ljunghäll och de andra företagen att de har ett stort behov av att kunna anställa operatörer framöver och kompetensen finns inte. Vi vet att det finns personer som vi skulle kunna matcha mot de jobben om vi bara ger dem en utbildning.

Sista dag att söka till utbildningen är den 14 november och utbildningen startar den 17 januari.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt