Annons:

Marcus inspirerar  till aktiesparande – här är hans bästa tips

Marcus Lindblad från Rosenfors började spara i aktier redan som 19-åring.

Marcus inspirerar till aktiesparande – här är hans bästa tips

Marcus Lindblad, 28, har alltid gillat att spara. Under uppväxten i Rosenfors och Målilla sparade han i spargris, räknade pengar och tyckte om att se sitt sparkapital bli större. När han väl började tjäna pengar efter gymnasiet såg han det som en självklarhet att investera delar av dem. 

Annons:

– Jag ville få pengarna att växa. Jag sparade först i gratisfonden Avanza Zero. Sedan skaffade jag mig mer kunskap om aktier, bland annat genom olika facebookgrupper, och började med det också. 

Marcus Lindblad gick med i Unga Aktiesparare, kom i kontakt med kunnigt folk och lärde sig väldigt mycket om börsen på kort tid. Han fick också möjlighet att föreläsa på skolor via Ung Privatekonomi.

Något särskilt mål med sparandet hade inte Marcus vid den här tidpunkten, men efter att ha gått på en rejäl nit och förlorat en hel månadslön på bara två timmar fick han en tankeställare:

– Jag insåg att pengar ska investeras i fler saker som ger mer värde än aktier. Så jag tog ut en större summa pengar och bokade en resa till Thailand, säger han, och berättar att han sedan var på resande fot i 1,5 år. 

"Ville lära ut det jag kunde"

Intresset för börsen svalnade inte under resans gång, snarare tvärtom. När Marcus kom hem hade han klart för sig vad han ville göra: nämligen inspirera fler att våga spara i fonder och aktier.

– Jag ville lära ut det jag kunde till andra. Så jag byggde hemsidan SparaCash.se, där jag tipsar nybörjare om hur man lär sig investera i aktier och fonder som nybörjare. Samtidigt jobbade jag som lokalvårdare på Hultsfreds kommun, säger han. 

Via hemsidan fick Marcus efter en tid ett jobberbjudande från Pensionera, jobbade för dem ett drygt år och fortsatte sedan karriären som Sverigechef på Financer.com. Samtidigt fortsatte han hela tiden att utveckla sin hemsida – och för snart ett år sedan tog han steget att satsa helt på sitt eget. 

– I dag är mitt huvudsakliga jobb att lära folk att investera. Främst hittar folk mig genom min YouTube-kanal, där jag lägger upp videos med enkla guider för nybörjare som vill börja spara, säger han.

Fått uppdrag i Expressen

Utöver detta driver han flera olika hemsidor, och har även fått ett uppdrag som börsexpert på Expressens ekonomisajt ”Dina Pengar”. Första året på egna ben beskriver Marcus som bra – om än lite skakigt.  

– Det roligaste har varit att få bygga en relation med de som tittar på mina YouTube-klipp. Att få feedback på det jag gör, säger han.  

Framöver vill Marcus fortsätta att skapa guider för att få fler att inse hur enkelt det är att lära sig investera i aktier och fonder oavsett förutsättningar.

– Alla kan lyckas tjäna pengar på börsen bara man är tillräckligt långsiktig. Det hade även varit kul att åka ut och föreläsa på skolor för gymnasieelever igen, fast i privat regi. Det är när man är ung som man behöver lära sig vikten av att spara. Inte när man har ångest över att pensionen inte kommer räcka till. 

Josefine Antonsson

Fotnot: Den här artikeln publicerades först i vårt printmagasin Näringsliv. Hela magasinet kan du läsa här.

Fakta

Namn: Marcus Lindblad

Ålder: 28 

Bor: Norrköping

Gör: Driver sajten SparaCash.se och har en egen Youtubekanal där han delar med sig av aktietips till nybörjare

Vilka är dina bästa tips till nybörjaren som vill börja investera på börsen?

– Börja smått genom att spara varje månad i en fond med låg avgift. Ha alltid ett litet, långsiktigt sparande som du inte rör. Sedan kan du känna dig för och se om du får ett ökat intresse – då kan det absolut vara läge att börja köpa aktier. Vid aktieköp är det viktigt att vara påläst och sprida sina risker.  

Vad ska man akta sig för?  

– Att lyssna för mycket på vad andra säger och gör. Var alltid kritisk och gör din egen analys. Ett vanligt misstag vissa nybörjare gör är att de köper grisen i säcken och satsar på aktier i företag som de inte kolla upp ordentligt.   

Vad har du för mål med ditt eget sparande i dag? 

– Ett av mina större mål är att äga mitt eget boende. En större lägenhet eller villa någon gång i framtiden hade varit kul att testa. Men just nu är mitt huvudfokus att företaget ska växa. Målet med sparandet är i dagsläget att ha pengarna som trygghet om företaget skulle gå sämre framöver. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt