Annons:

FÖRETAGET LÄGGER NED FLERA ANLÄGGNINGAR – 125 FÅR GÅ

V-Tab lägger ned flera av sina anläggningar. Foto: Arkivbild

FÖRETAGET LÄGGER NED FLERA ANLÄGGNINGAR – 125 FÅR GÅ

Tryckerikoncernen V-Tab lägger ned flera av sina anläggningar. 125 anställda får gå. Men Vimmerbyanläggningen ska inte alls påverkas.
– Vi fortsätter satsa och utveckla i Vimmerby, säger vd:n Peder Schumacher.

Annons:

Tryckeriföretaget V-Tab meddelar i ett pressmeddelande på måndagen att tre av åtta anläggningar kommer avvecklas. Det innebär att 125 anställda får gå från sina jobb. 

"Avvecklingen kommer innebära att omkring 125 arbetstillfällen blir övertaliga om drygt ett år, därför har fackliga förhandlingar inletts och anställda har informerats. Hela tryckeribranschen har genomgått stora förändringar de senaste decennierna och förändringarna har accelererat i takt med digitaliseringen och tidningsbranschens kris, med allt färre som läser papperstidningar. Dessutom har coronapandemin slagit hårt mot affärsområdet coldset med minskade intäkter som följd", skriver V-Tab i ett pressmeddelande.

– Beslutet har inte varit lätt, men det är rätt för att långsiktigt rädda bolaget och de arbetstillfällen som finns i den del av verksamheten som har livskraft och potential i dag och i framtiden. Det är tung dag för alla berörda – och jag förstår den oro som många känner. Vi ska göra allt vi kan för att informera så mycket som möjligt under processens gång och stötta kollegor, säger vd:n Peder Schumacher i pressmeddelandet.

Förflyttar tyngdpunkten

V-Tab arbetar sedan tidigare med en strategi där man förflyttar tyngdpunkten från den krympande tidningsmarknaden till mer lönsamma affärsområden. 

– Vi har vänt på varje sten för att rädda så stor del av verksamhet och jobb som möjligt. Hur vi än vänder på stenarna så har vi en stabil och växande verksamhet i heatset, skylt och reklam och affärstryck och en snabbt vikande verksamhet med stora kostnader i coldset. Vi kommer bli ett mindre och delvis annorlunda bolag. Men vi kommer att fortsätta leverera och ser stor potential att utveckla våra mest lönsamma affärsområden och stärka relationen till våra kunder och leverantörer, säger Petter Ski, styrelseordförande för V-Tab.

Påverkar inte Vimmerby

På måndagseftermiddagen säger företagets vd Peder Schumacher till Dagens Vimmerby att Vimmerbyanläggningen inte ska påverkas. I Vimmerby jobbar man med heatsettryck och det är anläggningarna där man jobbar med coldset-verksamhet som inte är lönsamma och ska avvecklas.

– Nej, det beslut som vi har tagit i dag påverkar inte Vimmerby över huvud taget. Vimmerby blir kvar, säger Peder Schumacher.

Blir alla anställda i Vimmerby kvar?

– Dagens besked påverkar inte Vimmerby på något sätt. Sedan är det som vilken verksamhet som helst, men vår avsikt är att fortsätta satsa och utveckla Vimmerby. Det jag vill betona är att dagens besked inte påverkar Vimmerby alls. Samtidigt är det självklart så att vi måste se till att anläggningen i Vimmerby är konkurrenskraftig och behålla den konkurrenskraften även i fortsättningen. 

Hur känns det att lägga ned de här anläggningarna?

– Det känns givetvis oerhört tråkigt och det är inte alls roligt. Jag förstår att det är oerhört tungt för våra medarbetare, men tyvärr är det nödvändigt med den nuvarande marknadssituationen. 

I Vimmerby har V-Tab knappt 100 anställda. Anläggningarna i Södertälje, Landvetter och Norrahammar kommer att avvecklas. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt