Annons:

Tryckerijättens vd på plats i Vimmerby:

Magnus Andersson, vd för V-tab, säger att förhoppningen är att hitta en köpare efter konkursen. Foto: Jakob Karlsson

Tryckerijättens vd på plats i Vimmerby: "Tårar och tandgnissel"

Hela 85 anställda berörs i Vimmerby när tryckerijätten V-tab satt sig själva i konkurs. Magnus Andersson är vd för bolaget.
– Det är klart att det är ett enormt tråkigt besked, säger han.

Annons:

Under onsdagen kunde Dagens Vimmerby berätta att tryckerikoncernen V-tab, med stor verksamhet i Vimmerby, försatts i konkurs vid Göteborgs tingsrätt. 

Det är bolaget själva som ansökt om konkurs. Detta då pengarna är slut – man kan inte betala sina skulder och ser inte heller att detta är något tillfälligt problem.

En konkursförvaltare har utsetts och denne är tillsammans med V-tabs vd Magnus Andersson på anläggningen i Vimmerby under onsdagen.

– Det är klart att det är ett enormt tråkigt besked. Samtidigt är det inte något som hände i förrgår. Det här går några år tillbaka i tiden och rent krasst går det tillbaka till Stampen-koncernens rekonstruktion 2019. Det slutade med att tryckerikoncernen V-tab blev sittandes med tidningstryckerier som man har fått lägga mycket energi och stora kostnader på att lägga ned, säger Magnus Andersson, vd för V-tab. 

Det har gjort att bolagets skuldberg bara vuxit.

– Sedan kom själva pandemin och bolaget sökte anstånd på skatteinbetalningarna. Men dessa ska betalas tillbaka någon gång. Vår sits är att vi står i skuld till både bank och stat och det funkar inte. När vi väl kom ur tidningstryckerierna, så tyckte vi att vi hade en bra struktur men nu står vi där med skulderna helt enkelt. 

Kallades in som konsult

Magnus Andersson blev inkallad som konsult i höstas och tog över som tillförordnad vd i januari. 

– Vi har undersökt möjligheten till företagsrekonstruktion, vilket hade varit lite mildare. Men det bedömdes inte genomförbart. Staten har inte krävt in pengarna ännu, men läget är som det är och då valde styrelsen att ta det här beslutet för att inte förvärra situationen.

Vad händer nu den närmaste tiden?

– Konkursförvaltaren är på plats här i Vimmerby och det finns tusen frågor. Men personalinformation går först och vi får titta på respektive order, på lager och på saldo. Målsättningen är att fortsätta produktionen så ostört som möjligt fram tills att man kan hitta en ny ägare och köpare. 

Vill hitta köpare

Magnus Anderssons förhoppning, likväl som konkursförvaltarens, är att hitta en köpare till V-tab.

– Vi hoppas att det kommer in en ny ägare som kan driva det här vidare.

Vad tror du om den möjligheten?

– Det är jättesvårt att spekulera i. Det finns en hel del bra bitar, men man ska vara krass också. Det är inga bra bolag som går i konkurs och det finns en lönsamhetsaspekt som det behöver tittas på. Samtidigt har vi i många år ämnat att trimma ned verksamheten. Jag tycker att det borde fungera och tror det. Jag är lite försiktigt förhoppningsfull kring att det ska komma in ett nytt ägarskap, men ingenting är klart förrän det är klart. Det är viktigt att det sker skyndsamt.

"Tårar och tandgnissel"

Samtliga 85 anställda i Vimmerby har sagts upp i och med konkursen och den statliga lönegarantin har trätt i kraft. 

– En köpare kommer kunna återanställa folk enligt turordningslistan. Från min sida är uppmaningen att vi får jobba på och ta hand om de kunder vi har. Skulle vi veta att det inte blir någon verksamhet framåt, då kan man lämna skeppet, men förhoppningen är att det ska hittas en köpare.

Uppdraget att hitta en köpare ligger på konkursförvaltaren. Sker inte det tar han beslut om att avveckla verksamheten.

– Det har ringt en och annan spekulant, men det är för tidigt att säga mycket om det. I det här läget är alltid förstahandsvalet att få in en ny aktör så fort som möjligt, men med beaktande av de lagar och regler som styr konkursförfarandet. Det är inte som förr att vi kan ha en ny ägare i morgon.

Hur har beskedet tagits emot av de anställda?

– Med fattning – trots allt. Klart att det är lite tårar och tandgnissel givetvis, men de flesta har tagit det med fattning och har kloka frågor kring vad som händer. Det är en stor arbetsgivare och folk är oroliga. Det är inte konstigt, men också en anledning att göra det här så bra som möjligt. 

Vi har sökt konkursförvaltaren Jörgen Wistrand. Många fler artiklar om konkursbeskedet finns på vår sajt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt