Annons:

Arbetet med att få hem familjen Berisha fortsätter –

Familjen Berisha vid en gudstjänst i Korskyrkan innan de utvisades. Foto: Simon Henriksson

Arbetet med att få hem familjen Berisha fortsätter – "De vill komma hem till jul"

Arbetet med att få hem utvisade familjen Berisha till Vimmerby igen fortskrider. Idag har papper med ansökan om arbetstillstånd skickats in och familjens ”farfar” Lennart Nilsson är hoppfull om att de snart ska kunna återvända hem. 
– De är trötta, och vill komma hem till jul, säger han.

Annons:

Det är nu drygt en månad sedan som familjen Berisha från Vimmerby utvisades till Kosovo. Arbetet med att få alla papper klara och kunna ansöka om arbetstillstånd har pågått sedan dess, och äntligen är ansökningen färdig och inskickad, berättar familjens ”farfar” i Vimmerby, Lennart Nilsson 

– Vi har nu lämnat in alla papper för arbetstillstånd till migrationsverket, vi skickade dem idag. Tre hekto papper, säger han.
– Det har tagit så lång tid att få alla påskrifter som behövs, från arbetsgivare och facket och så vidare… Men de går i väg idag, alla papper, så det är en framgång!

Hälsningar från familjen under gudstjänsten

Under söndagens gudstjänst i Korskyrkan fick gudstjänstdeltagarna höra från familjen som medverkade via telefon.

– Jag ringde upp dem och fick tala med ett par av barnen, och Halil. De hälsade till hela kyrkan och det var både gråt och glädje, berättar Lennart. 

Familjen som fortfarande befinner sig i Kosovo bor på hemlig ort och Lennart vill av säkerhetsskäl inte berätta så mycket om deras vardag och hur de har det. 

– Jag vet inte vad jag kan säga, men de bor i ett skyddat boende och de går inte ut. Det är en stor risk om de går ut, det händer saker dagligen där nere nu. Men de mår inte bra, det kan man säga. De är trötta och vill komma hem till jul. 

Vad tror du, kommer de kunna komma hem snart? 

– Det måste man tro, annars skulle man inte hålla på. Men till jul vet jag inte. Det är en lång process, så jag vet inte.  Men först ska de få arbetstillstånd, och då behöver de åka till svenska ambassaden i Makedonien och få papper där. Jag skulle tänka mig att det tar en månad minst. Men det är ju det man hoppas på, att de skulle få fira jul hemma. Det hade varit en stor fest om de fick komma hem till dess, men jag tror inte det. 

Lennart avslutar med en hälsning från familjen Berisha till alla Vimmerbybor som engagerat sig för dem: 

 – De är väldigt tacksamma föra alla i Vimmerby som stöttat dem genom åren, och det hälsade de särskilt i kyrkan i söndags. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt