Annons:

Ekonomichefen om ny skola:

Kommunen har ett flertal stora investeringar de kommande åren. Kommer man mäkta med en ny skola? Foto: MostPhotos

Ekonomichefen om ny skola: "Klart det inte är 100 procent att den blir av"

En ny skola ska byggas i Vimmerby kommun. Det kan bli den enskilt största investeringen i kommunens historia. Om den kommer kunna bli av?
– Man måste ha muskler för att kunna genomföra det, säger ekonomichefen Roger Sjögren.

Annons:

I september 2016 bjöd den dåvarande majoriteten in till pressträff på Stadshotellet i centrala Vimmerby. De allra tyngsta politikerna för Socialdemokraterna och Moderaterna – som då styrde kommunen tillsammans – meddelade att man hade planer på en helt ny skola i centralorten.

Drygt fem år har gått sedan dess. 

I början av januari 2022 kom beskedet från kommunstyrelsen att man tagit ett inriktningsbeslut om var den nya högstadieskolan ska placeras. Kommunen gick för Vimmerby 3:3. Det är området intill Lundgatan, mittemot Vimarskolan och Idrottshallen.

Men så sent som i höstas oroade sig barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson för höga driftkostnader i samband med den nya skolan.

– Det kommer bli en stor kostnad. Det kan handla om driftkostnader på 20 miljoner om året och det är inget vi kan inrymma i vår budget. Ska alla pengar lånas kommer det bli 20 miljoner i driftkostnader. Det är tufft för hela kommunen, men då behöver vi mer pengar. Det är viktigt att det hittas finansiering till det här. Jag tror att det dröjer fem år till innan vi kan bygga. Det är min personliga åsikt, sa han.

"Måste ha muskler för det"

En helt ny skola i Vimmerby skulle vara kommunens enskilt största investering genom tiderna. Att sätta en prislapp i det här läget är förstås svårt, men det kommer röra sig om ett antal hundra miljoner. Det ska dock inte överstiga en halv miljard har kommunen tidigare sagt.

Men det är inte många år sedan kommunens ekonomi var i total kris – och skatten höjdes med 50 öre enbart för att kunna betala av på tidigare lån. Är det rimligt att bygga en ny skola i Vimmerby kort efter att en ny förskola och ett nytt omsorgsboende byggts? Inget av de två är helt klara, men ligger betydligt närmare i tid.

– Det är en väldigt stor peng och en stor investering för en ny skola. Vi behöver göra klart den finansiella analys vi håller på med och se över vad som är sunt att göra med vår ekonomi och hur mycket vi mäktar med, säger ekonomichefen Roger Sjögren.

Utifrån din profession – finns det en risk att projektet inte blir av?

– Om man säger så här: det är alltid så att det gäller att vi har full koll på förutsättningarna och vad det faktiskt innebär. Det har vi inte förrän vi gjort den här djupare analysen. Det är stora utmaningar i ekonomin framöver och vi behöver få ett ännu bättre grepp kring kontroll och styrning. 

Jag tyckte inte det var helt svar på frågan. Är det en risk att projektet inte blir av?

– I min profession som ekonomichef så kan jag inte säga att det är klart till 100 procent att den blir av. Man måste ha ekonomiska muskler för att kunna genomföra det. Så är det förstås.

När den nya gymnasieskolan byggdes höjde man skatten för att kunna genomföra det. Skatten har höjts ytterligare en gång sedan dess. Ser du som ekonomichef en risk att skatten behöver höjas för att klara av en så kostsam investering?

– Det är svårt att säga i det här läget. Som ekonomichef skulle det inte kännas bra – med tanke på att vi har så hög kommunalskatt som vi har – men som du vet är det ett politiskt beslut i slutändan. Men jag har svårt att se att man kommer fram till ett sådant beslut. Då får man nog snarare omprioritera, men det är upp till kommunstyrelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt