Annons:

Så många miljoner har lagts på en ny skola:

Ekonomichefen Roger Sjögren tror inte att en ny skola hade kunnat bli verklighet utan en skattehöjning. Foto: Simon Henriksson/Bildbyrån

Så många miljoner har lagts på en ny skola: "Hade slutat med skattehöjning"

Det blir ingen ny högstadieskola i Vimmerby kommun. Totalt har arbetet fram till dagens datum kostat kommunen närmare fem miljoner kronor.
"Tyvärr är det en nödvändig kostnad som kommunen får ta i det här läget", skriver ekonomichefen Roger Sjögren i ett mejl.

Annons:

Det kom kanske inte som någon sensation. Men på onsdagen meddelade den styrande politiska majoriteten att man skrotar planerna på en ny högstadieskola i tätorten.

Den nya skolan blev aktuell för snart sju år sedan när den dåvarande majoriteten bestående av S och M lade fram sina tankar. Därefter har frågan hängt med utan att kommunen kommit till skott. 

Men allt förarbete som pågått har förstås kostat pengar. Enligt uppgifter från kommunens ekonomiavdelning handlar det om nedlagda kostnader på knappt fem miljoner kronor. 

De allra första bokförda kostnaderna är från 2019 och då rörde det sig om drygt 258 000 kronor. 2021 rörde det sig om drygt en miljon kronor och den största delen ligger på förra året. Då plöjde kommunen ned drygt 3,2 miljoner kronor i projektet.

Sammanlagt handlar det om 4 972 786 kronor under de här åren för något som nu kastas i papperskorgen. Utöver det har både politiker och tjänstemän spillt mycket tid på projektet liksom andra inom inte minst skolans värld. 

"Tyvärr är det en nödvändig kostnad som kommunen får ta i det här läget. Det fanns säkert goda skäl att starta projektet med en ny tänkt högstadieskola då besluten togs, men det har hänt otroligt mycket i det allmänna världsläget vilket påverkar ekonomin även lokalt här i Vimmerby", skriver ekonomichefen Roger Sjögren angående kommunens kostnader. 

Hade det varit ekonomiskt otänkbart att gå vidare med planerna på en ny skola utifrån dagens situation?

"Om vi ska utgå från dagens skattesats, som redan är väldigt hög, så ser jag det kanske inte som omöjligt men väldigt svårt att räkna ihop denna investering och den driftkostnadsökning det skulle innebära", skriver Sjögren.

Hade behövt höja skatten

Ekonomichefen menar också att investeringen med nuvarande skatteunderlag skulle inneburit "väldigt stora" omstrukteringar i kommunens totala budget för att klara ekonomin. 

"Jag ser också en stor risk för att det skulle sluta med en ytterligare, nödvändig skattehöjning för att kunna få ihop ekonomin. Vidare så innebär det allmänna ekonomiska läget med skyhög inflation, energikris och kraftigt höjda räntor att budgeten för projektet skulle behöva räknas upp ganska rejält".

Är det utifrån din horisont bättre ekonomiskt och mer hållbart att gå vidare med renoveringar och förbättringar av befintliga skolor?

"Hade du frågat mig för lite drygt ett år sedan hade svaret varit nej. Men som sagt har det ekonomiska läget utvecklats på ett sätt som få kunde förutse och då är min uppfattning att det är ett ansvarsfullt beslut som har fattats gällande att inte gå vidare med att bygga en ny högstadieskola utifrån dagens ekonomiska förutsättningar", skriver Roger Sjögren.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt