Annons:

Ekonomiska läget klart bättre – kan bli färre besparingar

Kommunens ekonomiska läge har ljusnat, berättar ekonomichefen Roger Sjögren. Bilden är ett montage. Foto: Simon Henriksson/Bildbyrån

Ekonomiska läget klart bättre – kan bli färre besparingar

Inte läge att sätta champagnen på kylning. Men klart bättre ser kommunens ekonomiska förutsättningar ändå ut inför nästa år.
– Det underlättar helt klart, säger ekonomichefen Roger Sjögren. 

Annons:

Det ekonomiska läget för kommunen har varit på tapeten en längre tid. Nu har uppdaterade siffror kommit som ger en ljusning inför arbetet med 2024 års budget. 

– Förut låg vi på ett uppskattat minus på 20 till 25 miljoner kronor inför 2024. Med den nya skatteunderlagsprognosen och extra statsbidrag är en grov uppskattning av läget minus tio miljoner kronor. Det är fortsatt ett väldigt tufft läge, men det är några parametrar som gått åt rätt håll och det underlättar helt klart, säger ekonomichefen Roger Sjögren.

Socialnämnden har fått statsbidrag för 2023 på närmare 20 miljoner kronor. Men det handlar enbart om pengar för det här året.

– Ja, men däremot är det självklart så att hur 2023 slutar påverkar förutsättningarna för 2024. Med ett väldigt stort minus i år behöver vi ta mer från resultatutjämningsreserven, så det är klart att det här påverkar förutsättningarna för nästa år.

Kan lindra nedskärningar

Roger Sjögren föredrog det uppdaterade ekonomiska läget för kommunstyrelsen under gårdagens sammanträde.

– Nu ska vi gå in i det här på djupet och så blir det extra budgetberedning i mitten av oktober. Rent allmänt har det skett en del saker som hjälper oss nu på slutet. 

En ny prognos vad gäller pensionskostnaderna ska också analyseras i närtid.

– Vi hoppas att den inte slår allt för hårt mot oss, men det påverkas av inflationsläget. Vi behöver se över den här pensionsprognosen först. Vi har precis fått den och vi vet ännu inte om den drar iväg på något sätt. Än så länge är det väldigt grova uppskattningar.

Finns det som du ser det utifrån din profession möjlighet att lindra en del besparingsåtgärder med tanke på det här?

– Det är svårt att säga något exakt, men visst – något kanske man inte behöver dra lika långt om jag uttrycker det i allmänna ordalag. Å andra sidan är det en ekonomi som ska hålla långsiktigt och därför har vi uppe de här frågorna. Nu jobbar vi med prislappsmodellen, vårt nya budgetverktyg, för att ha ännu bättre kontroll.

"Mindre utmanande"

Kommunstyrelsens vice ordförande Jacob Käll (C) kommenterar nyheterna så här:

– Det är fortfarande utmanande, men något bättre och något mindre utmanande. Många olika mätningsdelar lutar lite mer åt rätt håll, även om det är marginellt, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) säger att pensionskostnaderna är ett aber för kommunen och ser ut att öka ytterligare nästa år. Dessutom är hon fortsatt mycket kritisk mot regeringens budget. 

– Det här är inga tillskott, utan det är försämringar. Satsningar man pratat om är egentligen besparingar och regeringen har redan fått kritik på många delar i sin budget. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt