Annons:

Hembygdsföreningen:

Med en semla kommer hembygdsföreningen fira beskedet. Foto: MostPhotos

Hembygdsföreningen: "Nu får vi fira med en semla"

En seger för hembygdsföreningen i Södra Vi. Bensinstationen får ett tillfälligt bygglov i ytterligare fem år.
– Vi tycker att det är fantastiskt bra, säger Jan Jonsson, vice ordförande i föreningen.

Annons:

Det var hembygdsföreningen i Södra Vi som låg bakom att bensinstationen över huvud taget kom till för snart tio år sedan. Nu har man hoppats på att få ett tillfälligt bygglov i ytterligare fem år för stationens, som är placerad i utkanten av samhället nära riksvägen.

Helt säkra har man inte kunnat vara, men i dag meddelade miljö- och byggnadsnämnden att man ger ett nytt tillfälligt lov som gäller till 2027.

– Vi tycker att det är fantastiskt bra att det blev så här och att politiker och tjänstemän förstod hur viktigt det är för Södra Vi och Gullringen med omnejd att macken fick vara kvar, säger Jan Jonsson, vice ordförande i hembygdsföreningen och ansvarig från föreningens sida för projektet.

Att flytta på macken, som numera drivs av Din-X, hade kunnat bli en kostsam historia.

– Investeringen hade Din-X stått för, men det hade både kostat en hel del och inneburit mycket arbete. Det hade också blivit ett sämre läge för Södra Vi om den hade hamnat på den alternativa platsen. Nu är vi nöjda och tycker verkligen att det är toppen att vi får behålla macken.

Ska fira med semla

Inom fem år ska nya föreskrifter för vattenskyddsområdet vara framtagna. Därefter kan det bli aktuellt med ett permanent lov för stationen.

– Det viktiga nu är att man fastslår vattenskyddsområdena. Det är det vi går och väntar på, så att vi kan återkomma med en ny önskan om ett permanent bygglov. Den springande punkten är gränsdragningen och nu har man fem år till på sig att lägga fast den.

Jan Jonsson ville även hylla miljö- och byggnadsförvaltningen.

– Vid varje tillfälle jag har haft kontakt med dem har jag blivit bra bemött, fått bra service och snabb återkoppling. Det har varit jättebra. Det är mackägaren som söker bygglovet, men från hembygdsföreningens sida är vi behjälpliga och försöker lobba mot lokala politiker. 

Hur ska ni fira det här?

– Vi kommer fira med en semla på nästa styrelsesammanträde. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt