Annons:

Kvinnojouren behöver bli fler – träffade Vimmerbys toppolitiker i dag

Britt-Louise Elmér Storm, Birgitta Sävetun, Elaine Sanches från kvinnojouren i Vimmerby och Hultsfred samtalade med Carolina Leijonram, Jacob Käll (C), Marie Nicholson (M), Helen Nilsson (S) och Ola Gustafsson (KD) på internationella kvinnodagen. Foto: Ossian Mathiasson

Kvinnojouren behöver bli fler – träffade Vimmerbys toppolitiker i dag

Kvinnojouren i Hultsfred och Vimmerby fick i samband med internationella kvinnojouren möjlighet att presentera sig själva och sin verksamhet för Vimmerby kommuns toppolitiker. 
– Det är trevligt att träffas och vi från kommunens sida blir uppdaterade om vad kvinnojouren gör, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Annons:

Elaine Sanches tog vid årsskiftet över ansvaret för Kvinnojouren i Hultsfred och Vimmerby efter Christel Rüdiger Karlsson och träffade kommunstyrelsens arbetsutskott i Vimmerby kommun i samband med internationella kvinnodagen. Hon hade med sig kassören Britt-Louise Elmér Storm och sekreteraren Birgitta Sävetun till samtalet med kommundirektören Carolina Leijonram, Ola Gustafsson (KD), Helen Nilsson (S) och Marie Nicholson (M). 

– Vi behöver bli fler volontärer och då kan vi göra ännu mer. Vi har i dag fem aktiva volontärer och nio personer i styrelsen och ombesörjer två lägenheter, en i Vimmerby och en i Hultsfred. Det finns inget maxantal men det blir bättre om vi är fler. När jag började var vi totalt tolv volontärer, säger Elaine Sanches. 

Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, ställde frågan om de är i behov av fler lägenheter. Det är föreningen men det finns en hake. 

– Jag frågade om de behöver fler lägenheter, men det faller på att de inte är tillräckligt många som volontärarbetar. Med fler kan man hjälpa fler och det handlar om att man måste fler som hjälper till och gör en insats, säger Nicholson. 

"Vill visa vilka vi är"

Det finns inget facit på vad som gör det svårt att hitta nya volontärer.

– Många funderar nog på hur mycket man ska göra och vilka förväntningar som finns. Den biten kan vara avskräckande med att man undrar om man klarar av det eller inte. Då är det jättebra att vända sig till kvinnojouren och fråga vad det innebär och vad man förväntas göra så man får lite inblick i volontärsarbetet. Det är också ideellt arbete så det är en solidaritetskänsla med att man hjälper till och stöttar gemensamt, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Elaine Sanches är utbildad samtalsterapeut och planerar för att inleda en introduktionsutbildning. 

– Vi vill visa vilka vi är och vad vi gör för att hjälpa andra kvinnor. De ska känna att de kan påverka på ett positivt sätt, säger Elaine Sanches. 

– Vi som volontärer är inga specialister utan vi är medmänniskor och gör så gott vi kan, säger Birgitta Sävetun.

– Man behöver aldrig vara ensam om man inte vill det. Vi följer med på polisförhör eller läkarbesök som medmänniskor. Vi har genom åren haft väldigt roligt tillsammans, annars orkar man inte, säger Britt-Marie Elmér Storm. 

"Får inte förekomma droger eller alkohol"

Elaine Sanches har nyligen besökt SFI för att informera om kvinnojouren.

– För mig är det viktigt att stötta kvinnor till 100 procent, säger Elaine.

Många kvinnor hittar till kvinnojouren via nätet. 

– Det verkar som att kvinnorna som lever i de här miljöerna har lite mer koll på var de kan hitta oss och söka hjälp, säger Birgitta Sävetun. 

– Det är våldsutsatta kvinnor som vi upplåter lägenhet till. Det får enligt våra stadgar och regler inte förekomma droger, alkohol eller män i våra lägenheter, säger Elmér Storm. 

Ekonomiskt stöd från kommunen

Det kvinnojourens representanter framförde till kommunpolitikerna är i huvudsak bostäder och ekonomi. Vimmerby kommun stöttar kvinnojouren med 94 000 kronor och bekostar en lägenhet och Hultsfreds kommun med 100 000 kontor där det utöver lägenheten handlar om en kontorslokal. 

Oppositionsrådet Helen Nilsson ska kolla upp hur kvinnojouren påverkas av regionens förändring av bidragssystemet. 

– Det tar vi med oss och ska ställa frågan i regionen för att se hur det påverkar Västervik, Hultsfred, Vimmerby och Kalmar. Bidragssystemet ska förändras på något sätt så vi vill gärna ställa frågan för att se hur det påverkar, säger Helen Nilsson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt