Annons:

Så hög blir höjningen för Vimarhems hyresgäster:

Vimarhems vd Johan Oléhn är inte nöjd med 2,7 procent som Vimarhem gjort upp med Hyresgästföreningen. Foto: Arkivbild

Så hög blir höjningen för Vimarhems hyresgäster: "Känner mig inte nöjd"

Nu har Vimarhem och Hyresgästföreningen nått en uppgörelse om hyrorna. Vimarhem ville höja med 4,75 procent – men det blir 2,7 procent.
– Jag känner mig inte riktigt nöjd, säger Vimarhems vd Johan Oléhn.

Annons:

Den andra förhandlingen mellan det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB och Hyresgästföreningen resulterade i en överenskommelse. Från och med den 1 april i år höjs hyrorna för de cirka 1 300 hyresgästerna med 2,7 procent.

Förra året höjdes hyrorna med 1,65 procent och i år ville Vimarhem se en hyreshöjning på 4,75 procent.

2,7 procent innebär 135 kronor i höjning för en lägenhet med en hyra på 5 000 kronor.

– Vi har undertecknat överenskommelsen, men jag är väl inte riktigt nöjd. Det har varit en god ton i våra förhandlingar, men vi hade väl underbyggda argument för vårt yrkande på 4,75 procent. Det byggde till stora delar på de kostnadsökningar vi har sett och tror oss kommer se under det här året. En del vet vi redan om med säkerhet och det är de taxebundna som fjärrvärme, avfallshantering och nätkostnader på el och så vidare. Det är något vi inte kan komma undan från och inget vi kan påverka, säger Vimarhems vd Johan Oléhn.

Han ser också att inflationen kan komma att påverka. Att Vimarhem fick ut klart lägre hyreshöjning än yrkandet kan få effekter, menar han.

– Vi hade tänkt höja vår takt på underhåll, men höjningen äts till stora bitar upp av kostnadsökningar. Med 4,75 procent hade vi kunnat hålla den takt vi önskar, men nu gäller det att prioritera. Så är det alltid i fastighetsbranschen, men nu blir de prioriteringarna ytterligare lite hårdare. 

Under den nedre gränsen

2,7 procent var under den nedre gräns Johan Oléhn hade satt upp.

– Men en förhandling är alltid en förhandling och vi har haft en bra dialog med Hyresgästförening. Vi har olika perspektiv på det här, men har ett bra samarbete. Vi ser det här ur ett väldigt långsiktigt perspektiv och alla som känner till hur kostnadsläget har förändrats i världen, förstår också att det drabbar oss liksom en villaägare. Vi höjer inte hyrorna för sakens skull, utan för att det ska fungera väl för våra hyresgäster och att vi ska vara en väl fungerande fastighetsförvaltning. Vi har inget vinstintresse utan det absoluta syftet är ett bra boende, säger vd:n Johan Oléhn.

Förutom att hyrorna höjs med 2,7 procent blir det också tio kronor mer för de betalda parkeringarna.

– Det är rakt över som den höjningen för parkeringar blir. 

Fler lediga lägenheter

Vimarhem har den senaste tiden sett en ökad vakansgrad och allt fler lediga lägenheter var något Vimarhem också hade med in i samtalen.

– Det var en stor diskussion vi hade kring hur mycket det skulle påverka hyran. Det var kanske Hyresgästföreningens stora argumentation mot vårt yrkande. Det är en tråkig utveckling att vakanserna har stigit som de har gjort och det kommer öka våra insatser ännu mer. Det är en utmaning för alla som jobbar och verkar i kommunen att få fler att vilja bo och verka i Vimmerby. Vi är en aktör i det såklart och vi kommer jobba mer med att marknadsföra oss och visa på vad som är bra med Vimarhem, säger Johan Oléhn.

En ny hyresgästundersökning är på gång också.

– Det är första gången i Vimarhems historia och det är en undersökning som kommer vara löpande. Vi tror att det kan ge en bra bild över hyresgästernas tankar och funderingar. Det är en satsning som kostar pengar också givetvis. Vi jobbar också med ökad digitalisering, vilket inte heller är gratis och vi ska bli mer tillgängliga.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt