Annons:

Vimarhems vd om hyrorna:

Hur mycket kommer hyrorna höjas för Vimarhems hyresgäster i år? För tidigt att säga, menar Vimarhems vd Johan Oléhn. Foto: MostPhotos

Vimarhems vd om hyrorna: "Otroliga kostnadsökningar"

2023 höjdes hyrorna för Vimarhems hyresgäster med 4,4 procent i snitt. Hur mycket det kommunala bostadsbolaget kommer vilja höja hyrorna i år är oklart.
– Alla vet att kostnadsökningarna är ännu större än förra året, säger vd:n Johan Oléhn.

Annons:

Många kommunala bostadsbolag sätter sina hyror den 1 januari. Vimarhem däremot har 1 april som brytdag och det innebär att man fortfarande inte lagt något yrkande inför hyreshöjningen 2024. 

Förra året landade uppgörelsen på 4,4 procent. Då låg Vimarhems yrkande på 5,9 procent. Hur blir det i år?

– Jag ser resultaten som ligger runt om i landet och de är väldigt låga. Många av mina kollegor ifrågasätter Hyresmarknadskommittén kring hur man kommit fram till de nivåerna man gjort där. Det är inga många av oss som förstår det, säger Johan Oléhn, vd för Vimarhem.

Många hyresförhandlingar runt om i landet har hamnat i Hyresmarknadskommittén, som medlar när bostadsbolagen och Hyresgästföreningen inte kan komma överens. 

– Våra kostnadsökningar ligger på 10-20 procent. Det är helt otroliga kostnadsökningar och vi har en ansträngd ekonomi sedan tidigare. De år vi har tjänat pengar har vi ökat underhållet och det är vårt sätt att återinvestera hyrorna i våra bostäder. Som det sett ut nu har vi fått skära i vårt underhåll.

"Får dra sina egna slutsatser"

Johan Oléhn vill dock inte kommentera vad yrkandet kan bli i år. 

– Jag vill inte föregå förhandlingen, men vi hoppas på en bra nivå. 

Lär det bli i paritet med förra året eller högre?

– Det kan jag inte uttala mig om. 

Exakt när Vimarhems yrkande kommer går inte att säga i det här läget. 

– Men alla människor vet att kostnadsökningarna är större än förra året. Sedan får man dra sina egna slutsatser av det. Vi har inte räknat färdigt och kommer inte offentliggöra vårt yrkande förrän en dialog tas med Hyresgästföreningen. 

När hoppas du att ni är i mål?

– Någon gång under mars hoppas jag. Det hoppas jag att Hyresgästföreningen också vill.

Vimarhem har drygt 1 330 lägenheter i kommunen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt