Annons:

Hon blir ny ordförande i Vimmerby Handel:

Beathe Skaate är ny ordförande i Vimmerby Handel. Foto: Arkivbild

Hon blir ny ordförande i Vimmerby Handel: "Ska verkligen bli spännande"

Vimmerby Handel byter ordförande. Beathe Skaate tar över efter Björn Johansson.
– Det känns både trevligt och kul att få frågan. Jag brinner för det här, säger hon.

Annons:

Efter årsmötet för Vimmerby Handel står det klart att det sker ett skifte på ordförandeposten. Björn Johansson lämnar uppdraget och istället blir det Beathe Skaate som tar över ordförandeklubban, vilket Vimmerby Tidning var först att berätta.

Hon kunde dock inte själv delta på årsmötet.

– Det ska bli trevligt och kul. Jag har inte jobbat med handeln på några år så det ska verkligen bli spännande. Jag brinner för frågorna och har gjort det i många år, säger hon.

Hon har tidigare jobbat med handelsutveckling i både Vimmerby och Oskarshamns kommun.

– Frågorna har varit med mig länge, även om jag inte har jobbat aktivt med det nu på några år. Jag har startat upp mitt eget och hållit en lite lägre profil i handeln, men nu ser jag en chans att bidra.

"Vimmerby är en turiststad"

Hon fick frågan för någon månad sedan, men säger att det inte var helt självklart att tacka ja.

– Kanske var det självklart innerst inne, men jag funderade ett tag. Om någon frågar så vill man ju vara med, men jag ville känna att jag hade något att bidra med. Det får man hoppas att jag har. 

Vad tror du själv att du kan bidra med?

– Jag har ju jobbat med handelsfrågor i många olika sammanhang och hoppas att jag kan se det från lite olika håll. Jag har en utbildning i komerssiell stadsplanering och tycker att frågan om en attraktiv handelsplats är viktigt. Det gäller att driva folk hit och att då för oss som handlare vara välkomnande mot dem som kommer. De ska känna att det är intressant att komma tillbaka, säger hon och fortsätter engagerat:

– Vimmerby är en turiststad och det är viktigt vad som händer i staden, vad vi har för utbud och vilka aktiviteter som pågår. Den frågan har jag drivit mycket. I Oskarshamn var jag processansvarig för ett Purple Flag-koncept som går ut på att få en attraktiv stadskärna efter stängningsdags. Här har vi mycket restauranger och ett bra utbud generellt sett, så det handlar om att jobba vidare med det. Det handlar också om att man ska känna sig trygg på kvällstid såväl som på dagtid. Vi har så mycket besökare under sommarhalvåret att vi måste möta det. 

Lyfter fram parkeringar

Utöver öppettider ser hon också parkeringsfrågorna i centrum som aktuella och viktiga.

– Det byggs mycket i centrum, men den frågan om parkeringsmöjligheterna är aktuell. Det är en fråga bland flera, men vi behöver ha möjlighet till parkeringar nära centrum. En annan viktig fråga är att ha en stadskärna som är trevlig och inbjudande. Det är viktigt att ha ett bra och nära samarbete mellan handeln, fastighetsägarna och kommunen. 

Du har mycket idéer redan?

– Mycket är självklara saker. Vimmerby är en handelsstad och ska fortsätta vara det efter pandemin. Jag tror att mindre ställen och orter kan ha bättre förutsättningar där än de större och kanske är man mer mån om att ta vara på den handel som finns.

Hur mår handeln efter pandemiåren?

– Det är svårt för mig att veta. Jag har inte hunnit träffa medlemmarna eller styrelsen ännu, men jag inbillar mig att man mår relativt bra. Vad jag tror kan bli ett problem är de fortsatt höga bensin- och dielsepriserna, i och med att vi är en stad dit många kommer till. Blir det dyrt kanske man tittar på andra alternativ, men det är inget vi kan göra något åt här. Jag måste prata med mina medlemmar om vilka frågor de vill driva och vara lyhörd.

Längre turistsäsong

Beathe Skaate hoppas på en ännu längre turistsäsong i Vimmerby.

– Vi har en väldigt bra handel jämfört med många kringliggande orter, men lite mer året runt vore bra. Det vore ett drömläge att vi blir starkare under hela året.

Utöver Björn Johansson lämnade också Camilla Sand styrelsen. Tillkommer gör även Sara Green. Kvar i styrelsen är Michael Karlsson, Elisabeth Wolmeryd, Thomas Svärd, Håkan Rosin och Clara Johansson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt