Annons:

Regionens besked:

Pandemin är inte över, bedyrar regionen på torsdagen. Foto: MostPhotos

Regionens besked: "Pandemin är inte över – patienter dör fortfarande"

Covid-19 klassas inte längre som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. Trots det är pandemin inte över, bedyrar regionen.

Annons:

I skrivande stund är omkring ett 30-tal patienter inlagda på länets tre sjukhus med covid-19. Fortfarande avlider också patienter av sjukdomen.

– Efter två år med kraftig belastning av sjukvården i länet ser vi att sjukdomen kommer att finnas kvar under överskådlig tid även om den ändrat karaktär. Det är något vi får förhålla oss till. Smittspridningsläget avgör hur vi arbetar och det har inte förändrat sig. Därför gäller fortsatt restriktivitet vid exempelvis besök på vårdavdelning, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Samtidigt understryker han också att det inte betyder att covid-19 alltid är huvudanledningen till att man är inlagd. I en del fall är patienten inlagd för något annat men konstateras också ha covid-19 vid provtagning.

– Covid-19 är fortsatt anmälningspliktig och ska fortsätta att smittspåras i verksamheter som vårdar eller har omsorg om personer med en hög risk att bli allvarligt sjuka av covid-19. Det förekommer fortfarande en betydande smittspridning även om de flesta inte behöver söka sjukvård. Det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom i covid-19 är att vaccinera sig. Fortfarande är det en av tio över tolv års ålder som inte tagit någon dos alls, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Om man får symtom som kan bero på covid-19 gäller som tidigare att stanna hemma, undvika kontakter och först när man varit symtomfri i två dygn gå tillbaka till jobbet. 

Totalt har 2 080 personer vårdats på sjukhus för covid-19 i länet sedan det första fallet i mars 2020. Av dessa har 191 personer avlidit med covid-19. Fem av de avlidna kommer från andra län. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt