Annons:

Trots att Vimmerby ökade mest i länet – långt från siffrorna man önskat:

Piroska Kallay, till vänster, hoppas att 2022 blir ett bra år för Vimmerbys besöksnäring. Foto: Arkivbild

Trots att Vimmerby ökade mest i länet – långt från siffrorna man önskat: "Kan bara hoppas på 2022"

Vimmerby kommun ökade mest i länet sommaren 2021. Men det var från en katastrofal nivå 2020 där ALV tvingades hålla stängt.
– Vimmerby tappade extremt mycket 2020, säger Piroska Kallay, turistbyråansvarig på Vimmerby Turistbyrå. 

Annons:

På onsdagen släppte SCB och Tillväxtverket nya siffror för antalet gästnätter. I Kalmar län var ökningen 35 procent från 2020 till 2021 och totalt hade länet drygt 3,1 miljoner gästnätter. 

Vimmerby kommun stod för den största ökningen, men var ändå fjärran från tidigare års siffror. Mellan april och oktober 2021 hade Vimmerby drygt 176 000 gästnätter, vilket var en ökning med över 200 procent från samma period 2020. Men samma tidsperiod 2019 innebar nästan 240 000 gästnätter i Vimmerby.

Under juli månad 2021 hade Vimmerby knappt 75 000 gästnätter. Pandemiåret 2020 var det så lågt som 19 300. 2019 var det knappt 95 000 gästnätter – alltså cirka 20 000 fler än juli 2021. 

– Vi hade ju det klart största tappet 2020 också, så att vi ökade mest procentuellt var ingen större överraskning. När det gäller länet som helhet så har man ju klarat sig bra under pandemiåren. Det är i första hand kustkommunerna och Öland som lockat när man hemestrat. Vimmerby gjorde allt annat än bra siffror 2020 och 2021 blev långt bättre än 2020, men inte tillnärmelsevis som 2019 exempelvis, säger Piroska Kallay och fortsätter:

– Därför är statistiken lite känslig att kommentera. Att vi har den procentuellt sett största ökningen beror på att vi tappade så extremt mycket under 2020 och var långt under de tidigare årens nivåer. 

"Blev kännbart"

Under 2021 höll ALV, till skillnad från första pandemiåret, öppet men inte alls i samma utsträckning som ett vanligt år. Att det är det som är kommunens draglok är ingen hemlighet.

– Det här är året där vi kanske kan få det som de andra kommunerna redan haft. Som inlandskommun med ALV som vår stora dragare har vi haft det mycket tuffare. Astrid Lindgrens Värld styr väldigt mycket av besökarna till Vimmerby och nu ska det bli fullt program redan från första öppningen i maj. Det kan locka många fler att komma redan i maj eller juni, vilket gör att gästnätterna kan öka. Men jag törs inte sia för mycket om det. 

Har Vimmerby blivit ännu mer medvetet om ALV:s stora betydelse?

– Jag tror vi har varit medvetna om det hela tiden, men först när ALV fick stänga blev det kännbart och det kanske är svårt att förstå när allt rullar på som vanligt. Det finns jättemycket annat att göra när man här, men om det stora dragloket inte är igång blir det tufft, säger Piroska Kallay.

"Kan bli riktigt bra"

Inför den här sommaren ser bokningsläget bra ut, berättar Piroska Kallay.

– Som läget är nu har man ett väldigt bra läge med mycket bokningar. Redan den här veckan märker vi av en del internationella gäster. Det är många tyskar i stan nu utan munskydd. 

Tror du att 2022 blir Vimmerbys återkomst efter pandemin?

– I länet kalkylerar man med 2024 när det gäller den internationella marknaden, men kan vi behålla våra nationella gäster och öka på de internationella så kan det bli ett riktigt bra år. Hur mycket det är vågar jag inte gissa på nu. Vi blickar framåt och våra anläggningar är på tå. 

Rekryteringsläget är dock en stor utmaning.

– Alla saknar personal och det är en jättestor utmaning. Vi måste börja få in ansökningar till alla våra anläggningar. Det pågår en del arbete, men det känns som att något måste börja hända.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt