Annons:

Kallay lider med alla inblandade: ”Som att sticka hål på en ballong

Piroska Kallay på Vimmerby Turistbyrå lider med alla inblandade efter ALV:s besked att stänga för säsongen. Foto: Ossian Mathiasson

Kallay lider med alla inblandade: ”Som att sticka hål på en ballong"

Astrid Lindgrens Världs stängning påverkar Vimmerby kommun med omnejd. Piroska Kallay lider med många efter det tunga beskedet. 
– Luften gick ur mig när jag fick höra nyheten, säger Piroska Kallay, turistbyråansvarig på Vimmerby Turistbyrå. 

Annons:

ALV i Vimmerby tvingas stänga för säsongen. Vid ett personalmöte på fredagsmorgonen fick personalstyrkan beskedet att söndagen den 28 juni blir sista dagen som parken är öppen. 

ALV, som är motorn i den växande besöksnäringen för norra Kalmar län, väntas göra 120 miljoner i förlust och diskussioner om varsel och uppsägningar är redan igång. 

Delar ut sin broschyr i dag

Piroska Kallay tog emot informationen under hennes roadtrip i Kalmar län för att dela ut turistbyråns färska magasin inför sommaren. 

– Jag åkte iväg vid 7-tiden i morse för att leverera våra broschyrer som kom i går. Jag hörde beskedet på radion när jag kom fram till Mönsterås. Nu har jag varit på Kalmar flygplats och i Kalmar och är på väg till Nybro, säger Piroska Kallay och fortsätter:

– Det är otroligt viktigt för alla våra andra besöksmål att vårt magasin kommer ut så man vet att man är välkommen till Vimmerby i sommar i alla fall. Vi har otroligt många bra besöksmål. Det finns mycket i vårt magasin som handlar om ALV men man får ta det som inspiration till 2021.

"Luften gick ur mig"

Att ALV tvingas stänga för säsongen är ett mycket tungt besked, enligt Kallay.

– Luften gick ur mig när jag fick höra nyheten. Jag tycker så synd om alla som jobbar på ALV, alla som ska besöka ALV och alla andra besöksmål i Vimmerby. Vi är faktiskt beroende av alla gäster som planerar att komma till ALV, det kan man inte sticka under stolen med. Jag blev helt mållös. Det var som att sticka hål på en ballong och jag sa nej. 

Var det ett väntat besked för dig?

– Det är klart att det är ohållbart att köra en teater för 50 personer och ha 1 450 personer i parken som vet att de hade fått plats men får det inte. Jag tycker så synd om alla. Jag har pratat med kollegor i länet som säger att de också drabbas.

"Många som blir drabbade"

Hon hoppas ändå att en del turister, framför allt från Kalmar län, passar på att besöka Vimmerby och dess besöksmål i sommar. 

– Vi behöver gäster och ekonomi, det blir jättetufft annars. Jag tänker på alla ungdomar som blir utan sina sommarjobb och har ett tufft läsår framför sig när de inte kan spara ihop några pengar. Det är många som blir drabbade. Alla gäster som kan komma är välkomna så länge de är friska.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt