Annons:

Ingen kritik mot vårdgivare – patient säger sig ha skadats fysiskt och psykiskt

Inspektionen för vård och omsorg har granskat vården av en patient vid en vårdgivare i Hultsfreds kommun. Foto: Bildbyrån

Ingen kritik mot vårdgivare – patient säger sig ha skadats fysiskt och psykiskt

En patient har anmält en vårdgivare i Hultsfreds kommun och en vid Region Kalmar läns specilistklinik för långvarig och felaktig vård.
IVO har granskat ärendet men finner inga brister vad beträffar omhändertagandet av patienten, däremot på journalföringen.

Annons:

Vårdtagaren, som är bosatt i Vimmerby kommun, gjorde en anmälan om klagomål enligt patientsäkerhetslagen i juli förra året, sedan han anser sig ha fått en långvarig och felaktig vård som sträcker sig mellan 2018 till 2020. 

I sin anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, skriver han att vården skadat honom både psykiskt och fysiskt på grund av, enligt hans mening, en felaktig och slarvig behandling.

Finner inga brister

IVO har, enligt nyhetsbyrån Siren, utrett klagomålet och slår i sitt beslut fast att man inte funnit några brister vad det gäller den delen som handlar om omhändertagandet av patienten.

Däremot konstaterar IVO att det finns brister i journalföringen hos vårdgivaren i Hultsfreds kommun under perioden 12 januari 2018 till 10 augusti 2021. Det ska, enligt beslutet, i flera fall saknas diagnosangivelser och anteckningar som beskriver den vård som utförts. Även de samtal som skett mellan parterna anses vara bristfälligt dokumenterade, vilket vårdgivaren säger sig ångra att han inte dokumenterade alla meningsutbyten med patienten tydligare i journalen.

Kan komma att följas upp

”Vårdgivaren ska beakta IVO:s beslut i sitt systematiska patientsäkerhetsarbete. IVO avslutar ärendet, men kan komma att följa upp vilka eventuella åtgärder som vårdgivaren har genomfört med anledning av den identifierade bristen”, skriver man i beslutet.

IVO prövar inte anmälarens begäran om ekonomisk ersättning.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt