Annons:

MAN AVLED EFTER SEN VÅRD AV COVID-19 – REGIONEN KRITISERAS

IVO kritiserar regionen. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

MAN AVLED EFTER SEN VÅRD AV COVID-19 – REGIONEN KRITISERAS

En man i 70-årsåldern fick saktfärdig vård för covid-19. Ett par veckor senare avled han. Nu kritiseras Region Kalmar av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Annons:

Det var i maj 2020 som mannen fick symtom på covid-19. Trots en rad vårdkontakter blev mannen inte undersökt förrän han kom med ambulans till sjukhuset i Kalmar. Då hade han haft feber i tio dagar.

Först blev mannen hänvisad till sjukhuset i Oskarshamn av 1177. Där blev han dock inte insläppt för undersökning, utan uppmanades att ta febernedsättande hemma. 

Efterföljande dagar fick mannen motsvarande råd vid kontakter med både 1177 och hälsocentralen i Mönsterås.

Mannen hade inte några uttalade andningsbesvär, men Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att verksamheterna inte frågat tillräckligt om vad patienten orkade göra och inte heller övervägt att göra en klinisk undersökning för fördjupad bedömning. Det fanns risk vid ett sådant tillstånd att hälso- och sjukvården riskerade att underskatta allvarlighetsgraden för så kallad tyst syrebrist, menar IVO.

"Verksamheterna har därmed haft ett otillräckligt underlag för sina medicinska bedömningar och prioriteringar att patienten med kvarstående feber och ett försämrat hälsotillstånd kunde avvakta med egenvård och själv skulle återkomma vid försämring", skriver IVO.

Vidtagit åtgärder

Regionen anser att 1177, Oskarshamns sjukhus och Mönsterås hälsocentral handlagt patienten korrekt inledningsvis. Däremot anser regionen att mannen borde ha hänvisats direkt till sjukhus när mannens hälsa försämrats ytterligare och han hade haft hög feber i nio dagar. 

Efter tio dagar med feber fördes mannen med ambulans till sjukhuset i Kalmar. Mannen fick intensivvård för covid-19, men avled efter några veckor i lunginflammation orsakad av covid-19.

IVO kritiserar nu Region Kalmar län för bristande vård, men tar samtidigt hänsyn till att kunskapsläget om covid-19 var sämre i maj förra året. Flera av de involverade verksamheterna har också vidtagit åtgärder utifrån händelsen.

Beslutet kan inte överklagas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt