Annons:

Ny studie om lightläsk – högre risk för stroke och demens

En studie visar att lightläsk kan ge högre risk för stroke och demens.

Ny studie om lightläsk – högre risk för stroke och demens

Det är den brittiska tidningen Dailymail som skriver att en ny studie från Boston University visar skrämmande resultat för lightläsk. Den som dricker artificiellt sötade drycker löper större risk att drabbas av både stroke och demens, visar studien.

Annons:

Studien visar att lightläsk inte bara påverkar kroppen utan också hjärnan. Forskarna har analyserat hur många artificiellt sötade och sockrade drycker testpersonerna fått i sig under en tioårsperiod i studien. Resultatet visade att de som dricker minst en lightdryck om dagen löper tre gånger så hög risk att drabbas av demens och stroke, jämfört med den som dricker läsk mindre än en gång i veckan.

Sambandet gick inte att dra när det gällde vanligt sötade drycker. Resultatet ska dock tolkas försiktigt, då studien bygger på ett frågeformulär.

"Vanlig läsk behöver inte vara bättre"

I samband med att studien publicerades gick American Beverage Association, som representerar dryckesindustrin i USA, ut md ett uttalande. 

"Myndigheter som FDA, WHO och EFSA har alla genomfört grundliga tester av kalorisnåla sötningsmedel. De har alla nått samma slutsats - de är säkra att förtära". Dessutom påpekade de att studien inte kan leda sina slutsatser i bevis.

Vanlig läsk behöver dock inte vara ett bättre alternativ. Läsk har en lång rad av hälsorisker och enligt en tidigare studie, från 2015, ligger sockrade drycker bakom ett stort antal dödsfall varje år genom exempelvis diabetes, cancer och hjärtsjukdomar.

– Bara för att vi inte hittade något samband mellan sockrad dryck och demens eller stroke betyder det inte att det är ett hälsosamt alternativ, säger Matthew Pase enligt Daily Mail.

I studien deltog 4 372 personer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt