Annons:

  • Eleverna showade och överöste pristagaren med frågor:

    Nova Rinaldo, Miranda Astbrant och Sixten Cronwall tyckte samtliga att det var roligt att pristagaren Eva Lindström besökte AL-skolan. Foto: Simon Henriksson

  • Eleverna showade och överöste pristagaren med frågor:

    Eleverna i årskurs fem öste frågor över Eva Lindström.

Eleverna showade och överöste pristagaren med frågor: "Helt fantastiskt"

På tisdagen besökte ALMA-pristagaren Eva Lindström Vimmerby och Astrid Lindgrens skola. För första gången sedan pandemin fick eleverna åter bjuda på föreställningar och frågestunder.
– Det har varit helt fantastiskt, säger rektorn Anna Ljungqvist.

Annons:

Pandemin har satt stopp för de sedvanliga besöken på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby för ALMA-vinnaren. Den senaste som besökte skolan i Astrid Lindgrens namn var 2019 års pristagare Bart Moyaert. 

Nu, när pandemin ebbar ut, kunde återigen pristagaren komma till skolan. 

Årets Alma-pristagare är blott den andra svensken som fått priset. Den första var Barbro Lindgren och i år är det Eva Lindström som utöver den stora äran belönas med fem miljoner kronor. 

Hennes besök på AL-skolan var fullspäckat och bilderbokskonstnären fick en rundtur genom skolan, bjöds på en show och blev ordentligt utfrågad av eleverna. 

Vår tidning var med när femteklassarna på AL-skolan överöste henne med frågor. "Varför blev du författare?", "Har du något husdjur?", "Hur ser en vanlig arbetsdag ut", "Kommer du ge din bror lite av pengarna" är bara ett axplock av alla de frågor hon fick svara på.

– Det här har varit helt fantastiskt. Alla elever på F-6 har förberett sig från det att utnämningen sker. Det är så roligt och inspirerande och de har jobbat med hennes material på olika sätt. Jag är glad att allt gick bra med framträdandena och tekniken, och att både eleverna och hon är nöjda. Varje årskurs har antingen gjort en film, teaterföreställning eller uppträtt. Det blir en show av det, säger rektorn Anna Ljungqvist. 

Första sedan 2019

Hon var glad att ALMA-vinnaren äntligen kunde besöka AL-skolan igen.

– Det är jätteroligt att vi kunde genomföra det och att alla kunde sitta så här tillsammans.

Är det viktigt att pristagaren besöker skolan?

– Det är jätteviktigt och något som blir både autentiskt och på riktigt. Hon visar att man kan få drömma och jobba med det man tycker är roligt. Det här var ju också den enda skola hon besökte, säger Anna Ljungqvist.

Glada elever

Miranda Astbrant, Nova Rinaldo och Sixten Cronwall går i årskurs fem och var glada över att ha Eva Lindström på besök.

– Vi har gjort en presentation om Vimmerby. Vi har gjort teatrar, skrivit fakta om henne och gjort bilderböcker, säger Nova Rinaldo.

Eleverna har jobbat intensivt inför hennes ankomst.

– Det har varit jättekul, säger alla tre i kör.

Vad har varit roligast?

– Att få visa upp och uppträda med det vi har gjort. Det var vi i femman som presenterade showen också, och det var jättekul att ha Eva Lindström här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt