Annons:

  • KS besökte Vimmerbyföretag – det här trycktes det på

    Delar av kommunstyrelsen lyssnar på Polyforms Jon Kronstrand. Foton: Simon Henriksson

  • KS besökte Vimmerbyföretag – det här trycktes det på

    Jon Kronstrand.

  • KS besökte Vimmerbyföretag – det här trycktes det på

    Ingemar Johansson, vd på Polyform.

  • KS besökte Vimmerbyföretag – det här trycktes det på

    Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

KS besökte Vimmerbyföretag – det här trycktes det på

Kommunstyrelsens politiker och kommunens ledande tjänstemän bussades runt i kommunen och träffade olika företag. Kanske var årets resa extra viktig efter fjolårets rekordusla resultat i Svenskt Näringslivs företagsranking.
– Det är lika viktigt varje år, säger utvecklingschefen Patrik Kinnbom.

Annons:

Vimmerby kommun stod för det största raset i Svenskt Näringslivs företagsranking någonsin förra året.

Ett extremt bakslag för kommunen förstås. 

Årets rundresa till olika företag i kommunen för kommunstyrelsen och de ledande tjänstemännen var därför förstås väldigt viktig. 

– Det är inte till följd av den vi gör det här, men det är klart att det är väldigt viktigt. Det är viktigt att vi får se företagen och träffa dem. Vi tittar på våra bostadsfrågor nu och därför träffar vi många trä- och byggföretag, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S). 

"Inte viktigare i år"

256 av Sveriges kommuner hade ett bättre företagsklimat än Vimmerby 2016. Vimmerby tappade också över 100 platser på rankingen. 

– Jag vill inte säga att det är viktigare i år, det är lika viktigt varje år. Det här är ett jättebra sätt för politiken att träffa företagen. Jag önskar vi kunde göra det oftare, säger Patrik Kinnbom, utvecklingschef i Vimmerby kommun. 

Bussen tog politikerna och tjänstemännen till Storebro och Storebrolyan allra först på tisdagen. Sedan bar det av till Älö Trä, Astrid Lindgrens Näs, Polyform och STG. 

På Polyform – ett företag som verkligen går starkt – berättade vd:n Ingemar Johansson och sonen Jon Kronstrand om verksamheten. 

– Det är väldigt bra att de kommer ut. Det är otroligt viktigt för dem att veta vad som händer i företagen i kommunen. Ibland kan jag tycka att man uppvaktar de som redan tror sig vara stora lite för mycket. För dem rullar det på ändå, säger Jon Kronstrand. 

Vad har ni framför allt lyft mot politikerna och tjänstemännen?

– Vi har inte lyft så mycket. Det är bra att de vet vad som finns och vad som händer här ute. Annars handlar det om att det måste finnas bostäder och förskoleplatser. Det är inte det enda viktiga, men det är det viktigaste. Ska vi få hit en högutbildad så är den mellan 30 och 40 år och har två barn. Då krävs det för att vara attraktiv, säger Jon Kronstrand och Ingemar Johansson.

Bostäder högt upp

Många av företagen lyfte vikten av bostäder, säger Helen Nilsson. 

– Främst handlar det om bostäder och det är ju det vi håller på med. Vi ska se över alla byggbara tomter runt omkring och ska få det presenterat för oss. Externa företag är intresserade av att komma hit, men då handlar det mest om bostadsrätter. Hyresrätterna får vi nog stå för själva.

Utöver bostäder handlar mycket om förskolor.

– Man måste ha någonstans att bo och man måste ha förskoleplatser. Vad finns det på fritiden? Det lyfts också. Det är den röda tråden och jag tycker att vi ligger rätt i tiden på så sätt att vi jobbar med frågorna. Alla företag har utvecklingstankar, man pratar om utbildningar och om att få hit nytt folk. Ingen pratar om att minska, utan det är utveckling som gäller. Näringslivet går bra och då måste vi hänga på, men där bromsar vår ekonomi. Vi kan inte bara köra.

Ni jobbar med budgeten 2018. Hur ska ekvationen gå ihop?

– Vi kommer inte kunna skjuta till så mycket som vi skulle vilja. Vi lägger till, men inte i den mån vi och de vill. Men det här frågorna måste tas och vi hoppas på pengar uppifrån, från staten, det är ju valår även för dem. 

"Tar med till SLUS-projektet"

Patrik Kinnbom är nöjd med den årliga resan till näringslivet. 

– Företagen blir sedda av politiken och man kan prata vad som helst. Vad som är bra, vad som är dåligt och vad som ska hända i framtiden. Mycket handlar om jobb, bostäder och fritidssysselsättning. Vi gör det här tillsammans tjänstemän och politiker, vi vill att det ska byggas fler lägenheter, att det ska komma in mer arbetskraft. Vi vill göra det här tillsammans, säger utvecklingschefen. 

Hur tar ni med er de här intrycken i det fortsatta arbetet?

– Vi tar med oss det in i SLUS-projektet. Där jobbar vi intensivt med det, framför allt bostadsfrågan. Det är väldigt mycket fokus på bostadsbyggandet och vi måste ha mer mark att bygga på. Vi måste se över detaljplaner också.

Gillar inte tillsynsavgifter

Ingemar Johansson var inte nöjd med allt i Vimmerby kommun. Han pekade på både bygglov och tillsynsavgifter. 

– Får någon för sig att bygga så ska kommunen se till att det går igång innan någon ångrar sig... Jag förstår inte heller varför vi är ålagda att betala nästan 15 000 i tillsynsavgift, de som inte sköter sig ska ju betala. De som sköter sig borde inte behöva betala något. Det blir mer och mer tillsyn, så varför ska den som sköter sig få betala det?

Men han gillar att företagen får besök. 

– Ju bättre det går företagen, desto bättre går det för kommunen. Det är kul att de har intresse, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt