Annons:

Nilsson (S) efter JO-anmälan:

Helen Nilsson tycker att det hela är en sorglig historia. Foto: Simon Henriksson

Nilsson (S) efter JO-anmälan: "Hon klarade inte av sitt uppdrag"

Ex-kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij har anmält kommunstyrelsen till JO. Sorgligt, anser Helen Nilsson (S).
– Hon klarade inte av sitt uppdrag, det är sanningen, säger oppositionsrådet.

Annons:

Kommunstyrelsen i Vimmerby har JO-anmälts av tidigare kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). Beslutet att Ingela Nilsson Nachtweij inte fick träffa tjänstemän i enrum är det som har JO-anmälts av Nilsson Nachtweij själv.

I anmälan skriver Nilsson Nachtweij att ”KS har inte redovisat bakgrund och skäl till beslutet som heller inte har kunnat bemötas av KSO. De anklagelser om arbetsmiljöproblem som är grunden till beslutet bör enligt arbetsmiljölagen lösas tillsammans och inte som nu genom att ta ett beslut som tvingar ett demokratiskt valt KSO att avgå. Arbetet med arbetsmiljöproblemen ska heller inte fortsättas om KSO slutar vilket innebär att KSO döms utan att det utretts på vilka grunder."

– Vi får se vad det blir av det, jag kan inte säga så mycket om det. Jag kände inte till det. Vi har en revision som granskar detta nu och jag står fast vid att det handlar om ett rent arbetsmiljöproblem. Hon (Ingela Nilsson Nachtweij reds.anm) klarade inte av sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande. Hon kanske hade klarat av andra uppdrag, men det här klarade hon inte av. Det ledde till stora arbetsmiljöproblem i huset och det i sin tur ledde till att folk har blivit sjukskrivna, pratat om att sjukskriva sig eller pratat om att sluta, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S) och fortsätter:

– Enligt arbetsmiljölagen är vi skyldiga att ta tag i problemet och försöka lösa det. Vi har gjort det efter bästa förmåga. Politiker har inte samma rättigheter och förutsättningar som anställda. Vi är arbetsgivare för våra tjänstemän, så vi har att försöka skydda dem i första hand. Politiken går i andra hand, säger hon.

"Också lagstridigt"

Enligt Helen Nilsson (S) är man helt säkra på vad som orsakade arbetsmiljöproblemen i stadshuset.

– Det är också så att det hon har gjort, att gått ut och talat om hur en tjänsteman har varit i kommunen, på sociala medier inte alls är okej. Det är lagstridigt och skulle också kunna anmälas.

Vad tänker du på då?

– Att hon hängt ut Carolina (Leijonram) på Facebook. Det är inte okej, det får man inte göra som chef. Det är inte tillåtet. Det finns mycket i det här att diskutera och vi har sedan i våras sagt att vi i S-gruppen inte har förtroende för Ingela Nilsson Nachtweij. 

Hur ser du i efterhand på beslutet i kommunstyrelsen?

– Det var det enda rätta. Det fanns inget annat att göra. 

Vad tänker du om att ett ex-kommunalråd JO-anmäler kommunstyrelsen?

– Jag vet inte om det någonsin har hänt och det är sorgligt. Hela den här historien är tråkig och sorglig från början till slut. 

"Beror på glasögonen"

Helen Nilsson räds inte JO-anmälan mot kommunstyrelsen.

– Det beror sig på vilken bild JO skaffar sig och vilka glasögon man har på sig. Många har hängts ut i den här historien och det beror på hur JO ser på det. Utifrån min sida är det helt klart vem som har rätt, men det vet man inte vad JO lägger in för aspekter.

Är du rädd för vad JO kommer anse i frågan?

– Nej. Vi har följt mallen och skulle ha tagit tag i det tidigare, men det får majoriteten lastas för.

Vi har sökt Ingela Nilsson Nachtweij utan resultat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt