Annons:

Så ska Fabriken motverka ungdomars festande på skolavslutningen

Olle Palmér, Anja Persson och Camilla Karlsson ska hålla koll på Vimmerbyungdomarna under skolavslutningsveckan. Foto: Ossian Mathiasson

Så ska Fabriken motverka ungdomars festande på skolavslutningen

Risken att ungdomar testar alkohol är större under skolavslutningskvällen. Fabriken i Vimmerby vidtar ett gäng åtgärder under nästa vecka.
– Vi sätter in extrainsatser, säger Anja Persson, ungdomssamordnare i Vimmerby kommun. 

Annons:

Skolavslutningar är ett tillfälle då många tonåringar dricker alkohol för första gången och firar det efterlängtade sommarlovet. Här i Vimmerby är det skolavslutning för högstadiet samt årskurs ett och två på gymnasiet på torsdag och student på fredag. Både torsdag och fredag klassas som riskkvällar. 

– Riskkväll innebär att risken är större än vanligt att ungdomar testar alkohol, tobak och nikotinprodukter för första gången. Vi jobbar förebyggande för att ungdomar inte ska börja dricka alkohol utan skjuta upp debuten så långt fram som möjligt, säger Anja Persson. 

Lisebergsresan tillbaka

Det vidtas ett gäng olika åtgärder för att motverka festandet med alkohol. Första gången som Fabriken anordnade Lisebergsresan på skolavslutningen var 2019 och nu är det dags igen efter ett tvåårigt uppehåll på grund av coronapandemin.

– Vi åker iväg med förhoppningsvis 200 ungdomar i fyra bussar på fredagsmorgonen och kommer hem vid 02-tiden under natten mellan fredag och lördag. Det är runt 15 platser kvar. Vi vill skapa ett roligt och minnesvärt event och vi märker att ungdomarna uppskattar det, säger Camilla Karlsson på Fabriken. 

Lisebergsresan har tidigare år haft bra effekt på Valborg, enligt Anja Persson. 

– Vi erbjöd ungdomarna Lisebergsresan på Valborg under ett antal år, vilket har resulterat i att Valborg inte förknippas med fest på samma sätt som tidigare, säger Anja Persson. 

När man i mångt och mycket fick bort ungdomsdrickandet på Valborg har man haft kvar skolavslutningen som en riskkväll. 

– Vi har gjort olika insatser men det har inte gett det resultat vi önskat, till exempel Källängsfestivalen. Vi behövde tänka om och tog beslutet att flytta Lisebergsresan till skolavslutningen 2019. Det ledde till att det var lugnt i Vimmerby 2019 och vi hoppas att vi får se samma resultat i år, säger Anja Persson. 

Fältarbete under hela veckan

Fältarbetet ute på stan är en annan insats under skolavslutningsveckan. Fabrikens personal kommer fälta från söndag till onsdag. Skolpersonal och Svenska kyrkan täcker upp på torsdag och fredag då Fabrikens personal är iväg på Lisebergsresan. 

– Det kan förekomma fester bland ungdomar här i Vimmerby så vi behöver finans till hands, säger Anja Persson. 

Den tredje stora insatsen är information till ungdomarnas föräldrar.

– Vi kommunicerar ut tips till föräldrar för vad man som förälder kan göra för att ens barn inte ska börja dricka alkohol eller använda tobak. Vi skickar ut ett brev till högstadie- och gymnasieelevernas föräldrar, säger Anja Persson.

Vad har ni för tips till vårdnadshavarna?

– Det handlar framför allt om att prata med sitt barn om alkohol, tobak och nikotinprodukter och vilka risker som finns. Som förälder är det bra att förmedla vad man förväntar sig av sitt barn och vara stark och modig när man säger nej. Som förälder kan det vara bra att hålla kontakt med sitt barn under kvällen och fråga hur läget är. Ungdomar som känner att det finns föräldrar som bryr sig tenderar att ta mindre risker. Man ska givetvis inte bjuda på alkohol och inte köpa ut, säger Anja Persson. 

Uppmanar andra vuxna att ge sig ut

Precis som tidigare år vill man även uppmuntra andra vuxna att ta sig ut på stan.

– Vilken vuxen som helst kan bidra med att ta en promenad genom stan, det är ett enkelt sätt att skapa trygghet. Om vi har vuxennärvaro skapar vi en tryggare miljö för ungdomarna. Föräldrarna är en av de viktigaste aktörerna som kan påverka väldigt mycket. Det är också viktigt att alla vuxna runt ungdomar har en samsyn om att barn inte ska dricka alkohol. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt