Annons:

Resan har minskat ungdomars drickande – flera åtgärder vidtas:

Thomas Svensson, fritidsledare på AL-skolan, Åsa Kollin, caféansvarig på AL-skolan, Cissi Åhlander, rektorsassistent på AL-skolan och Anja Persson, ungdomssamordnare i Vimmerby kommun, gav information om kommunens förebyggande arbete under skolavslutningsveckan. Foto: Ossian Mathiasson

Resan har minskat ungdomars drickande – flera åtgärder vidtas: "Får aldrig slå sig till ro"

Fabrikens resa till Liseberg har motverkat ungdomars festande i samband med skolavslutningen. Det gäller samtidigt att vara på sin vakt. 
– När vi har åkt till Liseberg, 2019 och 2022, har det varit lugna kvällar. Vi får se hur det är i år, men vi har sett att det har gett effekt, säger Anja Persson, ungdomssamordnare i Vimmerby kommun. 

Annons:

Snart går Vimmerby kommuns skolelever på efterlängtat sommarlov. Det blir skolavslutning för högstadiet samt årskurs ett och två på gymnasiet på torsdag och student på fredag. Både torsdag och fredag klassas som riskkvällar. 

– Då är risken större än vanligt att ungdomar testar alkohol för första gången. Vi har tidigare haft fokus på Valborg och nu är det skolavslutningen som vi har mest fokus på under året. Det är viktigt att förebygga alkohol och andra droger bland unga, säger Anja Persson.

200 ungdomar till Liseberg

Hon bjöd på måndagen in till en pressträff för att informera om kommunens förebyggande arbete kring skolavslutning och student.  

Den mest effektfulla åtgärden för att motverka festandet med alkohol har visat sig vara Lisebergsresan. 

– Vi åker till Liseberg med 200 ungdomar i fyra bussar på fredag. Det är ungdomar från årskurs sju till år två på gymnasiet. Lisebergsresan är en drogförebyggande insats som handlar om att erbjuda något annat än att vara ute och dricka, säger Anja Persson. 

Första gången som Fabriken anordnade Lisebergsresan i samband med skolavslutningen var 2019. Efter ett tvåårigt uppehåll på grund av coronapandemin gjorde resan comeback i fjol. Resan hade tidigare väldigt bra effekt på Valborg. 

– De nya generationerna har inte förknippat Valborg med alkohol på samma sätt som tidigare. Vi fick i stort sett bort alkoholdrickandet på Valborg och vi flyttade resan till skolavslutningen för att vi såg ett större behov där. Sedan dess har vi konstaterat att det har blivit betydligt lugnare, säger Anja Persson.

"Får aldrig slå sig till ro"

Thomas Svensson, fritidsledare på AL-skolan, nattvandrar ofta under skolavslutningsveckan och håller med om den bild som Anja Persson har. 

– Det har varit ganska lugnt, men man får aldrig slå sig till ro. Som förälder gäller det alltid att vara lyhörd och ställa lite dumma frågor för att ta reda på vad ungdomarna ska hitta på, säger Thomas Svensson. 

Fältarbetet ute på stan är en viktig insats under skolavslutningsveckan. Fabriken har haft fritidsledare ute i början av veckan och det blir större volontärsgrupper på torsdag och fredag. 

– Vi från AL-skolan nattvandrar varje år i samband med skolavslutningskvällen och några gör det även under fredagen. Det handlar mycket om att finnas till och vara en bra vuxen på stan samtidigt som det ger en trygghet för barnen. . Vi hoppas givetvis att ungdomarna går hem tidigt på torsdagen för att de ska iväg till Göteborg på fredagen, säger Thomas Svensson, fritidsledare på AL-skolan. 

– Vi har gått ut med information till föreningar och Wimmerby Bastusällskap ställer upp. Det blir åtta personer på torsdagen och sex personer på fredagen, säger Anja Persson. 

"Åker ofta till badplatser och kollar"

Precis som tidigare år uppmuntrar både Fabriken och AL-skolan föräldrar och vuxna i allmänhet att ta sig ut på stan under torsdagen och fredagen. 

– En promenad genom stan på kvällen/natten är ett enkelt sätt att skapa trygghet, säger Anja Persson. 

Thomas Svensson berättar att fältarbetet har förändrats sedan Källängsfestivalen försvann.

– För något år sedan var det inga ungdomar i centrum, då träffade vi på en elev som på Snapchat visade att många ungdomar var vid en badplats. Vi kommer finnas på plats både i stan och i bil på olika platser i kommunen, säger Thomas Svensson. 

– Vi vet av erfarenhet vissa ställen som ungdomarna kan hålla till vid så vi åker ofta till badplatser och kollar. Det är viktigt att åka runt och se vad ungdomarna gör, säger Anja Persson.

Anja Persson berättar att ungdomars alkoholkonsumtion har minskat de senaste 15 åren.

– Det är viktigt att vi fortsätter med vårt jobb även om det just nu håller sig på en förhållandevis låg nivå och att det har varit lugnt i några år. Något år kan det bli en större våg och då måste vi vara där. Vi vill hålla i det även om vi upplever att det har blivit betydligt lugnare på skolavslutningskvällarna sedan vi började åka till Liseberg, säger Anja Persson.

"Vårdnadshavare kan påverka mycket"

En annan viktig insats är information till ungdomarnas föräldrar.

– Vi försöker kommunicera mycket med vårdnadshavare. Forskning visar att vårdnadshavare kan påverka väldigt mycket kring ungas drickande, oftast mer än vad man själv tror. Ibland är det inte lätt att vara tonårsförälder och man kanske känner att det man säger inte har någon betydelse men forskningen visar tvärtom, att det man säger och det ställningstagande man tar har betydelse för om ungdomen dricker eller inte. Vår uppmaning till föräldrarna är att skapa och jobba på en bra relation, visa intresse för sitt barn och finnas där för att lyssna, säger Persson. 

Hon betonar även vikten av att inte köpa ut alkohol till sina barn. 

– All forskning visar att barn som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Det är få tonåringar som vill att deras föräldrar ska förse dem med alkohol. Är man restriktiv och har tydliga regler med att det inte är okej att dricka när man är under 18 år så visar man att man bryr sig. Som förälder är man den viktigaste personen i sitt barns liv, säger Persson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt