Annons:

Fyra år efter att satsningen presenterades:

Så här kan glashotellet i Gullringen komma att se ut mitt i vattenfallet. Foto: Brännebro kraft

Fyra år efter att satsningen presenterades: "Finns en ljusning i tunneln"

Många chockades när planerna på ett världsunikt glashotell presenterades i Gullringen försommaren 2018. Nu har fyra år gått, men ännu finns inget glashotell.
– Det finns en ljusning i tunneln, säger Andrew Johnston, som driver projektet.

Annons:

Det bästa som har hänt i Vimmerby kommun sedan Astrid Lindgrens Värld etablerades. Så uttryckte sig det dåvarande moderata kommunalrådet Tomas Peterson (M) i maj 2018 när satsningen på ett glashotell i Gullringen presenterades. 

– Det här är en internaionellt enormt spännande satsning. Ett hotell i ett vattenfall, det är en världsunik satsning. Att det ska hända i Gullringen är helt fantastiskt. Det kommer bli en stor turistattraktion som också kommer få väldigt mycket publicitet. Det är jättejättespännande. Det kommer ge turisttillströmning, Gulringen hamnar på världskartan, Vimmerby kommun kommer dra nytta av det här – hela den här delen av Sverige drar nytta av det här, sa Tomas Peterson till vår tidning.

Många chockades förstås över de storslagna planerna och de som tvivlade skulle få se, var beskedet från Andrew Johnston.

Nu har drygt fyra år gått och projektet har stött på flera bakslag. Dels påverkade pandemin och dels fick man avslag för sin ansökan hos mark- och miljödomstolen. 

Mycket har satt käppar i hjulet och en befogad fråga är naturligtvis: Kommer det bli något glashotell i Gullringen?

– Det ska det absolut bli. Det finns en ljusning i tunneln. Vi skickade in en ansökan före jul till Länsstyrelsen, men då hittade man något om Örsåsa bys skifteslag. Nu har vi fått alla påskrifter vi behöver och ska skicka in en ny ansökan, säger Andrew Johnston.

"Det är komplicerat"

Han menar dock att det i nuläget inte finns så mycket mer att förtälja om projektet.

– Nästa steg är att gjuta plattan där hotellet ska stå, men vi måste få ett besked från Länsstyrelsen först. Jag tänker att det kan komma i höst, men det kommer ta den tid det tar. Jag vill inte säga så mycket mer, för det är bara gissningar och spekulationer.

Kvarnarna i tillstånds- och myndighetssverige måste få mala på, menar Andrew Johnston.

– Vi jobbar på med alla tillstånd och så fort vi har dem, så kommer vi köra. Jag tycker det ser positivt ut. 

När kan det finnas ett hotell på plats?

– Rent krasst, om vi får tillståndet i höst eller vinter, så kan vi börja med att gjuta fundamentet nästa år. Sedan är det nog ett år framåt till. 

Så någonstans runt 2024 eller 2025?

– Något åt det hållet kan det nog vara. Förhoppningsvis kan vi berätta mer i höst.

Har det varit mer komplicerat eller omständligt än du trodde?

– Det är komplicerat och många som ska tycka till. Jag tycker nog det är hyggligt rimligt, men lite mer omständligt än jag hade tänkt från början.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt