Annons:

Dramatisk och snabb förändring på marknaden – så är läget lokalt

Magnus Boberg, kontorschef på Fastighetsbyrån Vimmerby-Hultsfred, delar inte kollegornas syn på marknaden i riket. "Det är fortfarande fördel säljarna på vår lokala marknad i Vimmerby och Hultsfred", säger han. Foto: Pixabay/pressbild

Dramatisk och snabb förändring på marknaden – så är läget lokalt

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar ett tydligt skifte på marknaden där en klar fördel för säljarna i april svängt till en klar fördel för köparna. Men – den bilden har inte lokala märklaren Magnus Boberg.
– Det är fortfarande fördel säljarna på vår marknad i Vimmerby och Hultsfred.

Annons:

Marknaden präglas av osäkerhet som gör att säljare och köpare inte möts, enligt Mäklarpanelen som grundas på svar från företagets cirka 1 100 mäklare runt om i landet.

Magnus Boberg är kontorschef på Fastighetsbyrån Vimmerby-Hultsfred, och han har en helt annan bild av situationen än riket i stort.

­– Vi inte upplevt något skifte från säljare till köpare. Det är fortfarande fördel säljarna på vår lokala marknad, säger han i ett pressmeddelande.

– Trots att vi ser ett marginellt ökat utbud under våren och försommaren är efterfrågan lika stor som 2021. I vissa fall kring framförallt sommarstugor är intresset från köparna om möjligt ännu hetare än föregående år, tillägger han.

Förutspår prisutvecklingen

När landets mäklare får förutspå prisutvecklingen under resten av 2022 tror flest på en prisnedgång på runt fem till tio procent.

När Magnus Boberg ger sig på en försiktig analys, menar han att snittpriserna och förhållandevis låga priser på bostäder och sommarstugor absolut spelar in.

– Vår uppfattning är att våra kunder och orter inte är lika oroliga eller räntekänsliga som större orter med också påtagligt högre priser. Reporäntan är dessutom fortfarande på historiskt låga nivåer och vi delar våra kunders positiva framtidstro för omvärldssituationen och i synnerhet för Vimmerby och Hultsfred.

Dramatisk föränding

Fastighetsbyråns vd Johan Engström beskriver att man haft en relativt dramatisk och snabb förändring, framförallt de senaste veckorna. 

– Det kan närmast liknas vid reaktionen efter Lehman Brothers fall i början av finanskrisen, säger han i ett pressmeddelande. Efter en väldigt het marknad de senast åren skapar nu kriget, inflationen, räntehöjningar och börsoro en stor osäkerhet. Bostadskonsumenter vet inte vad de kan vänta sig av marknaden nu, och framåt, vilket gör att många väljer att avvakta.

Så här säger Magnus Boberg om situationen lokalt:

– En lite mer försiktig prisuppgång och fortsatt hög efterfrågan är vår lokala prognos för Vimmerby och Hultsfreds bostadsmarknad under resterande delen av 2022.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt