Annons:

HASTIGHETEN SÄNKS PÅ STÅNGÅDALSBANAN PÅ GRUND AV VÄRMEN

Hastigheten på Stångådalsbanan mellan Berga och Hultsfred sänks från 100 km/tim till 80 km/tim under midsommarhelgen. Värmen påverkar tågtrafiken. Foto: Ossian Mathiasson

HASTIGHETEN SÄNKS PÅ STÅNGÅDALSBANAN PÅ GRUND AV VÄRMEN

Sommarvärmen kommer lagom till midsommar, bra för midsommarfirandet men mindre bra för tågtrafiken. Förseningar är att räkna med på Stångådalsbanan när hastigheten sänks.

Annons:

SMHI rapporterar om att det kommer bli riktigt varmt med drygt 25 grader under stora delar av midsommarhelgen. Det ställer till det för tågtrafiken. Trafikverket skriver i ett pressmeddelande att sträckan mellan Berga och Hultsfred kommer påverkas med risk för solkurvor.

Trafikverket har i samråd med berörda parter tagit beslut att under vissa tider sänka hastigheten från 100 kilometer i timmen till 80 kilometer i timmen mellan Berga och Hultsfred. Det innebär att tågen kommer att bli försenade och vissa avgångar kan ställas in.

"Solkurvor är ett sommarproblem för tågtrafiken. Solen värmer upp rälsen som i värsta fall kan utlösa en solkurva. Ofta inträffar solkurvor när tåg passerar vid känsliga ställen. Sänker man hastigheten blir inte krafterna i spåret så stora och risken minskar. Vid lägre hastigheter är det också lättare för lokförarna att upptäcka om det uppstått solkurvor", säger Jonas Lycksell, tillförordnad enhetschef för underhåll i distrikt syd. 

Det gäller klockan 13-23 på torsdag, 10–23 på midsommarafton (fredag), 10–21 på midsommardagen (lördag) och 10–21 på söndag. 

"Vi följer väderutvecklingen och anpassar våra åtgärder om värmen fortsätter in i nästa vecka", skriver Trafikverket. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt