Annons:

  • De tar saken i egna händer och öppnar café i parken – det här blir deras specialitet

    På lördagen var det generalrepetition kan man säga, för idag söndag är det premiär för hembygdsföreningens våffelcafé i Gästgivarehagen, som sköts ideellt av medlemmarna, bland andra Kent Skaate, Dale Karlsson, Karin Jönsson, Jimmy Andersson och Charlotte Andersson Lilliehorn. Foto: Lotta Madestam

  • De tar saken i egna händer och öppnar café i parken – det här blir deras specialitet

    Jimmy Andersson och Charlotte Andersson Lilliehorn provgräddar en våffla. Foto: Lotta Madestam

  • De tar saken i egna händer och öppnar café i parken – det här blir deras specialitet

    Dale Karlsson, Charlotte Andersson Lilliehorn, Jimmy Andersson, Kent Skaate och Karin Jönsson tränade på att göra våfflor på lördagen, för att de ska bli bra och goda när besökarna kommer.
    Foto: Lotta Madestam

  • De tar saken i egna händer och öppnar café i parken – det här blir deras specialitet

    "Helt klart goda", blev betyget från ordförande Kent Skaate. Foto: Lotta Madestam

De tar saken i egna händer och öppnar café i parken – det här blir deras specialitet

Medlemmarna i hembygdsföreningen kunde inte tänka sig en sommar utan café i Gästgivarehagen. Tack vare ideellt engagemang kommer våffeljärnen gå varma varje söndag.

Annons:

I den lilla kaffestugan i Gästgivarehagen är det full aktivitet. Generalrepetition skulle man kunna säga.

För idag söndag är det premiär för Vimmerby Hembygdsförenings våffelcafé, som kommer vara öppet varje söndag över sommaren.

– Jag var själv här som barn och åt våfflor, då var det faktiskt våffelservering här, minns ordförande Kent Skaate.

Tomt utan café

Då var det frun till hembygdsparkens vaktmästare som hade café här. Nu är det ett gäng om ett tiotal eldsjälar i styrelsen, med stöd av några ytterligare, som kommer turas om. 

– I två år har Green Fika haft ett sommarcafé här, vi tyckte det skulle bli tomt utan någon som helst servering. Sedan vet vi ju inte alls hur intresset blir, det får vi se, säger Karin Jönsson som utsetts till lite ansvarig.

– Det är första året i hembygdsföreningens regi det är servering här. I alla fall tror vi det. Fast föreningen blir ju hundra år 2024, så någon gång kan ju medlemmar serverat våfflor innan oss, tillägger man.

Hoppas parken får stå i centrum

Våfflorna i all ära, men det väsentligaste är ändå att folk vill komma till hembygdsparken, att den får stå i fokus enas man om medan provvåfflorna och kaffet plockas fram.

– Det gäller att vi arbetar upp farten och idag har vi testat våra tre nya dubbeljärn. Det gäller att smörja dem och se till att det blir bra, säger Karin Jönsson.

Hoppas det ska locka till gemenskap

Som sagt, gänget vet inte riktigt vad de kan förvänta sig av satsningen. Men de hoppas att det ska locka till gemenskap i parken, där man också kan passa på att strosa runt bland husen och stugorna från 1700- och 1800-talet. Eller ta sig en titt på de två gravfält som tillsammans omfattar runt 300 gravar från 800-talet. Det är för övrigt Kalmar läns största fornminnesområde.

– Det är inte många som vet om att det finns här. Det är unikt med så stora gravfält, säger Dale Karlsson som ser framför sig att det blir full aktivitet i parken på söndagarna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt