Annons:

Stora besparingar för lokal tidningsjätte – flera tjänster försvinner

Tidningen Barometern-OT ska genomföra stora besparingar. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Stora besparingar för lokal tidningsjätte – flera tjänster försvinner

Gota Media lanserar ett nytt sparpaket som ska spara miljoner. Redaktionen på Barometern-OT ska minskas från 61 journalisttjänster till 55.
– Exakt var de sex tjänsterna kommer att tas ifrån måste bli en förhandlingsfråga, säger Anders Enström, chefredaktör för tidningen, till facktidningen Journalisten.

Annons:

I måndags presenterade Barometern och Oskarshamns-Tidningen ett omfattande sparpaket. Sex av 61 tjänster försvinner och besparingen ska vara genomförd till maj nästa år. 

Förhandlingar med journalistklubben är inledda och företaget kommer inte att lägga ned någon av sina tio redaktioner.

– I nuläget vill vi inte spekulera i hur den nya organisationen kommer att se ut i maj 2018. Anställda kanske går i pension eller väljer att sluta, säger han till facktidningen Journalisten

Vikande annonsintäkter

Vikande annonsintäkter i papperstidningen uppges vara den största orsaken till att koncernen ”måste rationalisera och effektivisera”, enligt chefredaktören.

– Det går bra för tidningen, prenumerationsintäkterna ökar och vi har fler läsare. Vi hade ett svart plus 2016 och allt tyder på ett plus även 2017. Men det vi och alla andra ser är en förändring av annonsmarknaden. Vi möter helt andra konkurrenter, och de är inte lokala utan Facebook och Google. På den digitala marknaden har vi svårt att få de intäkter vi får i papperstidningen. Vi måste rationalisera och effektivisera. Därför är dessa åtgärder nödvändiga., säger Anders Enström.

I våras rapporterade branschtidningen Medievärlden om att Gota Medias rörelseresultat hamnade på minus 58 miljoner kronor efter av- och nedskrivningar. 2016 blev femte året i rad som Gota Media redovisar en förlust.

Gota Media äger bland annat Barometern-OTÖstra Småland och Ölandsbladet samt tidningar i VäxjöKarlskronaBorås och delar av Skåne.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt