Annons:

Så mycket får de lokala tidningarna i varannandagsstöd

Samma dag som Barometern/Oskarshamns-Tidningen kom med sitt besked till Hultsfredsborna får man nu miljonstöd av mediestödsnämnden. Foto: MostPhotos

Så mycket får de lokala tidningarna i varannandagsstöd

Under tisdagen meddelade Barometern/Oskarshamns-Tidningen att man lägger ned Hultsfredsredaktionen. Papperstidningen ska ges ut varannan dag. Samtidigt får nu flera lokala tidningar varannandagsstöd av mediestödsnämnden.

Annons:

Nyheten om att Oskarshamns-Tidningen i princip helt lämnar Hultsfred levererades av tidningens chefredaktör Anders Enström under tisdagsmorgonen. På grund av ekonomiska skäl läggs Hultsfredsredaktionen ned och papperstidningen kommer endast ges ut varannan dag från och med december.

Bevakningen av Hultsfreds kommun skalas ned redan i november. 

”Kostnaden för att trycka och dela ut tidningen i Hultsfred kostar i dag mer än de pengar vi får in genom prenumerationerna. Anledningen är att papperspriserna har mer än dubblerats de senaste åren och att det kostar allt mer att köra tidningen från tryckeriet i Karlskrona hela vägen upp till Hultsfred varje natt. Samtidigt har antalet pappersprenumeranter minskat successivt, vilket innebär att kostnaderna i distributionen måste bäras av färre kunder. Till slut gick kalkylerna inte ihop”, skrev Anders Enström på tidningens webbplats.

Papperstidningen kommer, även om ingen reporter kontinuerligt arbetar med just Hultsfred längre, att delas ut varannan dag med Postnord. OT:s bevakning av Hultsfred kommer vara begränsad till "de stora händelserna och Dackarnas framfart". 

Får miljonstöd

Tidigare i oktober kunde vår tidning också berätta att Vimmerby Tidning slutar dela ut papperstidningen i Mariannelund. Ett 150-tal hushåll berörs och papperstidningen slutar man att dela ut i mitten av november. Distributionen av tidningen är kostsam och medför en ekonomisk förlust i området, motiverade chefredaktör Daniel Söderqvist.

– Det kostar alltså mer än vad vi får in. Tidningen har delats ut av Bonnier Local, som har samma problem med lönsamheten, så efter en dialog med dem har vi kommit fram till att det inte är lönsamt. Ska vi kunna fortsätta med lokaljournalistik måste vi göra den här ändringen, säger Daniel Söderqvist till vår tidning. 

Under tisdagen fick dock både Barometern/Oskarshamns-Tidningen och Vimmerby Tidning stöd för att kunna dela ut tidningen till läsaren på utgivningsdagen. 

Mediestödsnämnden har beslutat att bevilja knappt 21 miljoner kronor i stöd till 30 nyhetstidningar. Stödet ska kompensera tidningarna för ökade distributionskostnader efter övergången till postutdelning varannan dag.

– Vi ser stödet som viktigt för att medborgarna även fortsättningsvis ska få ta del av sin nyhetstidning på rätt dag, säger Kajsa Rohdin, enhetschef vid Myndigheten för press, radio och tv, i ett pressmeddelande. 

Barometern/Oskarshamns Tidningen får drygt 1,1 miljoner kronor för 2023, Vimmerby Tidning får 622 500 kronor och Västerviks-Tidningen får 579 304 kronor. Både Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen får samma stödnivå som förra året medan Barometern/Oskarshamns Tidningen får knappt 100 000 kronor mer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt