Annons:

Beslutet oundvikligt: därför läggs Brottsofferjouren ner –

Brottsofferjouren Västervik-Vimmerby-Hultsfred kommer läggas ned. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Beslutet oundvikligt: därför läggs Brottsofferjouren ner – "Tragiskt"

På grund av bristande återväxt läggs Brottsofferjouren Vimmerby-Hultsfred-Västervik ner. Ordförande Karin Andrae Bittner beklagar beslutet.
– Det känns förstås jättetråkigt, men vi får inte ihop en styrelse. Så det finns inget annat alternativ, säger hon.

Annons:

Vid årsskiftet sätter man punkt för brottsofferjourens verksamhet i den norra länsdelen. Kvar blir då bara jourerna i Oskarshamn och Kalmar.

– För två år sedan gjorde vi ett ordentligt försök att få till en brottsofferjour för hela Kalmar län, men Kalmar ville inte, säger Karin Andrae Bittner och fortsätter:

– Nu har vi kommit dit att jouren i Vimmerby-Hultsfred-Västervik inte får ihop en styrelse. Då måste man inse att man måste ta beslutet i tid, så det inte rasar fullständigt utan att vi får avsluta på ett bra sätt.

Jobbat hårt

Karin Andrae Bittner har varit med i föreningen sedan starten för ungefär 27 år sedan, de tre-fyra senaste åren som ordförande. Vid årsskiftet slutar hon, samtidigt som även kassören och brottsofferassistenten stiger åt sidan.

– Valberedningen har verkligen jobbat hårt för att få andra att gå in i styrelsen, men det går inte. Vi har ingen återväxt, nya generationen pensionärer vill inte binda upp sig för ideellt återkommande arbete. Ett problem vi delar med andra ideella föreningar. Då hjälper det inte att de tre kommunerna varit otroligt generösa med bidrag, det går inte att få folk att engagera sig.

Digitalt istället för personligt

Hon nämner ett annat problem, det att förbundet centralt infört en annan metodik ­– att allt ska skötas digitalt numera, där de personliga mötena får stryka på foten.

– Det passar inte alla. Många är tvärt om ganska främmande för det, vilket gjort att många tappat sugen samtidigt som inte alla brottsoffer är bekväma med att göra anmälningar via internet, utan de vill ha den personliga kontakten, tillägger Karin.

Hur känns det att brottsofferjouren måste lägga ner?

– Väldigt tråkigt. Tragiskt på något sätt. Vi vet ju att jouren är behövd. Den har som syfte att finnas som ett stöd till personer som utsatts för brott och anhöriga till de som begått brott. Från början hade vi med kommunalråd, skattechef, socialchef, polismästaren och socialnämndens ordförande i styrelsen, då var det ett väldigt engagemang och inte svårt att få folk att ställa upp i styrelsen.

Flera hundra kontakter

Brottsofferassistenten Kicki Henningsson har koll på statistiken, som visar att jouren i norra länsdelen hade 456 kontakter under 2021. Behovet har ökat, hittills i år är jouren uppe i 425 kontakter.

– På senare tid har det dessutom kommit nya former av brott, de människor som är utsatta för telefonbedrägeri. Det är fruktansvärt hur människor mår, de blir folkskygga en del. Det är inte bara det att de blivit av med pengar, utan de skäms, säger Karin Andrae Bittner.

Tömt kansliet i Hultsfred

Kansliet har legat i Hultsfred. Nu är det tömt och brottsofferassistenten jobbar hemifrån under resterande tid, fram till årsskiftet.

– Det kommer alltid gå att ringa journumret. Men det jag tänker på är att det blir svårt att få till personliga möten, som både vi och brottsoffren värdesatt, säger Karin Andrae Bittner.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt