Annons:

  • Efter nedläggningsbeskedet – så löser man behovet av stöd till brottsoffer

    Caroline Åkesson och Manfred Stumpf i Brottsofferjouren i södra Kalmar län, som slås samman med föreningen i Vimmerby-Hultsfred-Västervik vid årsskiftet. Foto: Privat

  • Efter nedläggningsbeskedet – så löser man behovet av stöd till brottsoffer

    "Det är väldigt viktigt att understryka att det inte saknas vare sig engagemang eller förutsättningar att driva verksamhet", säger Fredrik Mellqvist, generalsekreterare Brottsofferjouren Sverige. Foto: Pressbild

Efter nedläggningsbeskedet – så löser man behovet av stöd till brottsoffer

Tidigare kom beskedet att Brottsofferjouren Vimmerby-Hultsfred-Västervik inte hade någon framtid, utan att föreningen skulle läggas ner vid årsskiftet. Nu kan Brottsofferjouren i södra länsdelen meddela att jourerna kommer slås samman.

Annons:

Tanken var att sätta punkt för Brottsofferjourens verksamhet i norra länsdelen vid årsskiftet. Förklaringen till nedläggningen sas vara bristande återväxt.

– Det känns förstås jättetråkigt, men vi får inte ihop en styrelse. Så det finns inget annat alternativ, sa ordförande Karin Andrae Bittner till vår tidning.

Två föreningar blir en

Nu finns ett beslut att slå samman Brottsofferjourens norra föreningen med södra Kalmar län från årsskiftet. Under förutsättning att de tre kommunerna Hultsfred, Vimmerby och Västervik är fortsatt intresserade att bidra ekonomiskt, på det sätt de gjort tidigare.

– Det är väldigt viktigt att understryka att det inte saknas vare sig engagemang eller förutsättningar att driva verksamhet, säger Fredrik Mellqvist, generalsekreterare Brottsofferjouren Sverige. Det finns en ekonomi och förening som vill driva verksamheten vidare, vi har också haft kontakt med lokala stödjare som uttryckt att de gärna vill fortsätta och vi har heller inga problem med att rekrytera lokalt, det gör vi hela tiden. Det enda som saknades var egentligen engagemang från den avgående styrelsen.

Det sas att föreningen i Vimmerby-Hultsfred-Västervik haft önskemål om just en sådan här sammanslagning för två år sedan, men att svaret blev nej?

– Det är en sanning med modifikation, det var ett samtal för ett par år sedan. Ingen har ställt frågan i det här läget, säger Fredrik Mellqvist.

Hur kommer verksamheten bedrivas efter årsskiftet?

– Brottsofferjouren i södra Kalmar län har sex kommuner knutna till sig, säger Caroline Åkesson, brottsofferjourssamordnare. Vi står beredda, och har inga som helst svårigheter att ge det stödet även till dessa tre kommuner. Vi har stödpersoner, vi har vittnesstöd och vi kommer även att kontakta så vi kanske kan ha stödverksamhet även i dessa kommuner på ett eller annat sätt. Så stödet till brottsdrabbade kommer fortsätta – om kommunerna är fortsatt intresserade som sagt.

Kostnadsfritt stöd

För det kostar att bedriva verksamheten. Brottsofferjourens huvudsakliga uppgift är att kostnadsfritt erbjuda samtalsstöd och praktisk rådgivning till den som utsatts för brott, bevittnat brott eller är anhörig till brottsoffer eller misstänkt.

– Vi har en avlönad samordnare och vi har utgifter för kontor, reseersättningar med mera. Därför vill vi ha ett fortsatt avtal med de tre kommunerna. Just nu jobbar vi med att hitta rätt personer vi kan kontakta för att upprätta ett nytt avtal, säger Manfred Stumpf, ordförande i södra Kalmar län.

En tredje förening i Oskarshamn

Det finns en tredje förening i Oskarshamn som inte kommer påverkas i nuläget, utan så här långt slås de båda jourerna Hultsfred-Vimmerby-Västervik och södra Kalmar län samman och får ett nytt namn.

– Det är rimligt att ha ett samlat namn, det är inte fel att döpa den till Brottsofferjouren Kalmar län, säger Fredrik Mellqvist.

Med facit i hand, kunde det här gjorts på ett annat sätt från början?

– Vi lägger ingen kraft på att vara besvikna eller missnöjda, utan det finns personer som lagt stort engagemang i den här jouren, och jobbat länge. Nu har de valt att kliva av och vi kunde säkert fått en snabbare och bättre process i övergången, säger Fredrik Mellqvist.

– Men, tillägger han, nu vill vi bara blicka framåt och tala om för alla stödsökande att det finns en verksamhet även efter årsskiftet.

Vad ser ni för fördelar med att två föreningar blir en?

– Jag har väldigt bra telefontider som sträcker sig över fem dagar i vecka, där man kan få en direktkontakt mellan 8-15 på vardagar, det är en bra möjlighet att snabbt komma i kontakt med sin jour, säger Caroline Åkesson.

– Styrkan är att jourerna inte står var och för sig, utan man står tillsammans och bygger verksamheten på bästa möjliga sätt, tillägger Fredrik Mellqvist. Så fungerar det över hela landet, att vi stöttar varandra om en jour har mycket att göra, så den stödsökande alltid får en snabb kontakt. Och vi har en gemensam verksamhet ”Stöd på eget språk”. Alla jourer försöker rekrytera stödjare som talar andra språk, så kan man ta stöd av varandra. Det gör att vi ger stöd på över 30 olika språk varje år.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt