Annons:

Efter uttalanden om bristande engagemang – ordföranden:

Brottsofferjouren i södra Kalmar län lovar en fortsättning på verksamheten i Vimmerby-Hultsfred-Västervik även efter nyår. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Efter uttalanden om bristande engagemang – ordföranden: "Är kränkande"

– Vi upplever det här som kränkande. Att vi skulle ha bristande engagemang i styrelsen är ett påstående som inte får stå oemotsagt.
Det säger Karin Andrea Bittner, ordförande i Brottsofferjouren Vimmerby-Hultsfred-Västervik.

Annons:

Efter artikeln om att Brottsofferjouren i södra Kalmar län tar över verksamheten också i norr har Karin Andrae Bittner och som hon säger flera med henne upprörts av uppgifter kring den lokala Brottsofferjouren som finns i norra länsdelen.

– Det är kränkande att som Fredrik Mellqvist, (generalsekreterare Brottsofferjouren Sverige) påstå att det som egentligen saknas är engagemang från den avgående styrelsen i Vimmerby-Hultsfred-Västervik.

– Han kan inte ana vad människor slitit och jobbat helt ideellt för den här föreningen. Människor som knappt ens plockat ut reseersättning. Så det är fruktansvärt orättvist mot de som kämpat.

Får inte ihop en styrelse

Anledningen till nedläggningen är, som Karin Andrae Bittner underströk redan i första artikeln, att föreningen i norr inte får ihop en ny styrelse, nu när flera avgår med ålderns rätt.

– Jag var själv med och bildade Brottsofferjouren och vår brottsofferassistent går i pension. Så att gå ut och säga att engagemanget brister upplever vi nästan som ett påhopp. Det har gjort människor direkt ledsna.

Jobbade för en länsjour tidigt

Karin Andrae Bittner säger att Brottsofferjouren i Vimmerby-Hultsfred-Västervik redan för två år sedan jobbade för en länsjour.

– De sa nej, sedan har vi hankat oss fram de här två åren. Men nu går det inte längre, vi lyckas inte rekrytera en ny styrelse. Hade vi bildat en länsjour 2020 hade vi inte haft den här situationen.

Fredrik Mellqvist säger att ingen frågat efter en sammanslagning nu. Borde ni inte försökt igen?

– Vi fick kalla handen för två år sedan, så det kändes meningslöst. Det finns tre ideella föreningar i länet, som är helt självbestämmande. Vi kände att en nedläggning var enda alternativet, så det handlar inte om en sammanslagning, utan vår förening finns inte efter den 1 januari 2023, säger Karin Andrae Bittner och fortsätter:

– De styrande i södra länsdelen säger också att det finns stödpersoner som vill fortsätta jobba. Vi är fem stödpersoner nu, det kommer att finnas en eller möjligen två kvar sedan. Ingen av dem säger sig ha blivit kontaktade av jouren i södra Kalmar. Så jag blir förvånad över det påståendet också.

 

Här kan du läsa de båda första artiklarna:

Beslutet oundvikligt: därför läggs Brottsofferjouren ner – "Tragiskt"

Efter nedläggningsbeskedet – så löser man behovet av stöd till brottsoffer

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt