Annons:

Nytt koncept ska ge näringslivet en extra kick

Frederika Svensson, Felizia Axelsson och Patric Engqvist står bakom det nya konceptet. Foto: Pressbild

Nytt koncept ska ge näringslivet en extra kick

Utvecklingsavdelningarna i Vimmerby och Hultsfred vidgar sitt samarbete. Både i höst och i vår kommer man rikta sig till nystartade och framtida företagare med nya konceptet företagskicken.
– Vi vill skapa inspiration att starta eget, säger Patric Engqvist, projektledare i Vimmerby.

Annons:

Vimmerbys och Hultsfreds utvecklingsavdelningar har samarbetat under flera år och nu lanserar man ett nytt koncept: företagskicken. Där kommer nya och framtida företagare få lyssna på inspiration och få experthjälp.

– Tidigare kvällar som vi haft har det ofta varit färre medverkande och längre dragningar, nu vill vi ha ett högre tempo och skapa mer inspiration. Vi kommer bjuda in intressanta personer och vill skapa nätverk. Det är inte så ofta företagare syns sinsemellan och det är ofta som en kontakt leder till en affär, säger Patric Engqvist.

Första kvällen hålls i Hultsfred i mitten av oktober. Medverkar då gör VB Marknadsföring, Malin Hjalmarsson (verksam inom konst och hälsa), Tuan Dinh (som öppnat ny skobutik i Hultsfred) och Talent Coach.

– Alla får varsin kvart och det ska vara företag och personer som inte står så långt ifrån de tilltänkta gästerna, det ska liksom inte vara Ikea som står där, säger Frederika Svensson, utvecklingssamordnare i Hultsfreds kommun. 

Även Skatteverket, regionen, bankbranschen och redovisningsföretag ska finnas på plats under kvällarna.

– De får man prata med i mingelform, vi tror att det blir ett bättre koncept och att fler får svar på sina frågor. Vi kommer testa det här konceptet några gånger och så får vi utvärdera sedan, säger Engqvist. 

 Kraven har sjunkit

Trots pandemin och detta på så många sätt allt svårare år har nyföretagandet i både Vimmerby och Hultsfred legat på stabila nivåer.

– Det är många företag som är framåt och som vill satsa, men ofta är det kompetensen som saknas. Det handlar oftast om sakkunskap, språk och körkort, men vi ser att företagens krav har sjunkit. För ett par år sedan krävde man fyra-fem saker, nun är det nere på ett-två. Kan Vimmerby och Hultsfred tillsammans visa vad den här regionen har att erbjuda är vi starkare och attraktivare tillsammans, säger Frederika Svensson. 

Näringsliven i Vimmerby och Hultsfred skiljer sig en del åt där handeln och turismen är större i Vimmerby. Arbetslösheten är klart lägre i Vimmerby än i Hultsfred – vilket till stor del beror på att Hultsfred tagit emot fler nyanlända genom åren. 

– Vi i Hultsfred jobbar tätt med arbetsmarknadsenheten och lärcenter och vi såg nu att många kvinnor sökte till utbildningar efter att man riktat sig mer till kvinnor. Högsby och Hultsfred ligger högst i länet när det gäller arbetslöshet och de tog också emot högst andel under flyktingkrisen. Det är ingen quick fix, det är ett långt arbete och vi måste ta lite olika steg. Det är en utmaning och ett pågående arbete.

En allt större oro har nått även utvecklingsavdelningarna.

– Det råder en försiktighet, saker som låg hårt på rulle tidigare är lite lugnare nu.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt