Annons:

Fortfarande tidigt i hyresprocessen:

Vimarhems vd Johan Oléhn säger att bolaget haft otroliga kostnadsökningar. Foto: Arkivbild

Fortfarande tidigt i hyresprocessen: "Haft otroliga kostnadsökningar"

2022 ville Vimarhem höja hyrorna med 4,75 procent. Det lär inte bli ett lägre yrkande 2023.
– Det förstår nog alla. Vi har haft otroliga kostnadsökningar, säger Vimarhems vd Johan Oléhn.

Annons:

Tilll skillnad från många andra kommunala bostadsbolag höjs Vimarhems hyror den 1 april. Det innebär att man, i motsats till ett flertal andra kommuner, ännu inte är nära att börja förhandla om hyresnivån för 2023.

I år ville Vimarhem höja hyrorna med 4,75 procent – men uppgörelsen med Hyresgästföreningen landade på 2,7 procent. 

– Vi är fortfarande tidigt i vår process, men kan säga att det finns en ny modell kring hur förhandlingarna ska gå till. Det kom Sveriges Allmännytta, fastighetsägarna och Hyresgästföreningen överens om i våras. Det blir ett trepartssamtal och en förändrad förhandlingsmodell. Jag träffade nyligen en del vd-kollegor i länet och vi besökte Boklok-fabriken i Gullringen. Det var många som var imponerade och det är jäkligt kul med den typen av framstående industrier här. Under deras besök i kommunen diskuterade vi mycket kring det här och många andra har 1 januari som brytdag och de har förstås kommit längre än vi gjort, säger Johan Oléhn, vd för Vimarhem.

Vad innebär den här nya modellen?

– Det är en modell som gör förhandlingarna enklare förhoppningsvis. Man har samtal med en del fastslagna kriterier som man tittar på. Det handlar om att värdera, beräkna och få fram siffror för det här och det baseras på tre tidigare år. Min tolkning av uppläggets innebörd är att det senaste halvårens chockartade pris- och kostnadsökningar bara delvis kommer påverka det vi kommer äska. 

Hela kostnadsökningen kan ni inte kompenseras för genom hyreshöjningar?

– I det första årets hyresförhandlingar får vi inte kompensation fullt ut. Det räknar vi inte med.

"Måste jobba smartare"

Just det, samt att vakansgraden varit högre, kan komma att få effekter.

– Vi har en intäkt och det är vår hyra. Om intäkterna inte ökar i paritet med kostnaderna, så måste man hitta besparande åtgärder någonstans. Men det är för tidigt att säga nu hur det kommer påverka. Det är inget jag vågar gå in på och det gäller att vi måste jobba smartare. 

Kan underhållet bli påverkat?

– Utifrån ett underhållsperspektiv kan att jobba smartare innebära att det gäller att ha tajming och göra rätt åtgärder vid rätt tid. Jag hoppas inte att underhållet ska bli lidande, men det är inte så enkelt att säga så. Vi gör allt för att det inte ska bli så och vi utökar vår underhållsbudget just nu för det som är kvar av det här året. Vi vet heller inte riktigt var vi hamnar kring energipriserna och det är en osäkerhetsfaktor, säger Johan Oléhn och fortsätter:

– När det gäller vår låneportfölj har vi rätt bra läge, men vi vet inte riktigt vad framtiden har där heller. På något sätt kommer det som ha hänt påverka underhållet för både större bolag och bostadsbolag generellt, men jag kan inte säga hur.

"Kommer inte bli lägre"

Det dröjer ytterligare en tid innan Vimarhem går igång skarpt med att titta på hyresnivån för 2023.

– Det kommer bli rätt snart efter årsskiftet. Någon gång i slutet av januari eller februari.

Om du jämför med ert äskande i år – kan du säga någonting?

– Det är för tidigt, men det kommer inte bli lägre i alla fall. Det förstår alla. Vi har haft otroliga kostnadsökningar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt