Annons:

Förening hoppas på ökat stöd –

Vedrana Dzinic (bilden) har i egenskap av kassör undertecknat brevet tillsammans med ordförande Catarina Ekström, där Kvinnojouren Hultsfred-Vimmerby för fram sin önskan om ökat ekonomiskt stöd. Foto: Privat

Förening hoppas på ökat stöd – "Våldet ökar enormt även på små orter"

Kvinnojouren i Hultsfred-Vimmerby märker hur våldet mot kvinnor, unga och barn ökar enormt även på små orter. Fler kvinnor vågar söka hjälp och är i behov av skyddat boende.
Nu finns en önskan om att kommunerna ska höja sina ekonomiska bidrag till föreningen så man får råd att ha en anställd på heltid, jämfört med dagens 75 procent.

Annons:

Kvinnojouren har skickat brev till fullmäktige i de båda kommunerna, i vilka man inledningsvis visar sin uppskattning och sin enorma tacksamhet för allt stöd föreningen fått i alla år.

”Utan ert stöd och hjälp skulle vi inte kunnat erbjuda vår service och hjälp till de kvinnor, unga och barn som har behövt stöd och skyddat boende”, skriver föreningen genom Catarina Ekström och Vedrana Dzinic, ordförande respektive kassör.

”Vill eller orkar inte anmäla”

Man hade hoppats att våldet skulle minska, i stället har det ökat runt om i världen och i Sverige. Även på små orter ökar våldet mot kvinnor, unga och barn enormt, märker medlemmarna, då fler kvinnor vågat söka hjälp.

– Men tyvärr är det inte ofta de vill eller orkar anmäla förövaren, då behöver de skyddat boende och allt stöd vi har möjlighet att erbjuda.

Vill utöka tjänsten

Lokalföreningen i Hultsfred-Vimmerby är en av få Kvinnojourer som är anträffbar dygnet runt årets alla dagar, understryker de. 

Samtidigt håller man kontoret öppet måndag till fredag, då man är anträffbara och är nära de som bor i föreningens skyddade boende.

– Idag har vi elva aktiva jourkvinnor som jobbar ideellt för att verksamheten ska fungera. Tidigare var flera pensionärer, nu jobbar många och hinner inte lika mycket, säger Vedrana Dzinic och fortsätter:

– Därför skulle vi behöva få upp vår anställdas tjänst, från 75 procent till 100 för att vi ska kunna fortsätta erbjuda bra service med kvalité. Hon jobbar väldigt mycket mer idag, då behovet är så stort. Vi vill samtidigt få möjlighet till utbildningar, föreläsningar och aktiviteter med de familjer som bor hos oss.

Vad tror du om chanserna att kommunerna höjer stödet till er?

– Vet inte alls, men vi hoppas förstås att de ska lyssna på oss. Bidraget har legat på samma nivå under många år samtidigt som våra kostnader ökat, säger Vedrana Dzinic.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt