Annons:

Kraftig höjning av VA-taxan i Vimmerby – så mycket höjs den

VA-taxan höjs ordentligt i Vimmerby 2023. "Historiskt har vi legat väldigt lågt", säger VA-chefen Emma Jonsson. Foto: Arkivbild

Kraftig höjning av VA-taxan i Vimmerby – så mycket höjs den

Det blir en kraftig höjning av taxan för vatten och avlopp i Vimmerby kommun. Den höjs med 15,5 procent nästa år.
– Det som slår mot alla andra slår mot oss också, säger Emma Jonsson, VA-chef på Vimmerby Energi- och Miljö AB.

Annons:

Kommunstyrelsen ställde sig i veckan bakom VEMAB:s förslag till höjning av VA-taxan och renhållningstaxan för 2023. VA-taxan får en betydande höjning.

Totalt stiger taxan med 15,5 procent nästa år och för en vanlig villa innebär det en höjning med 153 kronor per månad. Då har man räknat på ett hushåll som förbrukar 150 kubikmeter vatten. Även anslutningsavgiften höjs med fem procent.

– Förklaringen är att det som slår mot alla andra, med elpriser och liknande, även slår mot oss. Vi har kraftiga höjningar på våra kostnader också. Vi har en del kemikalier där kostnaderna fördubblats redan i år. Trots den här höjningen räknar vi fortfarande med ett minusresultat i budgeten. Vi ville inte höja mer, utan vi hoppas att vi får ihop det till ett annat år, säger VA-chefen Emma Jonsson. 

Emma Jonsson betonar att man historiskt sett legat väldigt lågt i Vimmerby.

– Vi har haft en låg fast avgift jämfört med de flesta andra kommuner.  Branschorganisationen Svenskt Vatten har kommit ut med ett taxeförslag, där man pekar på att många kommuner har större andel rörliga intäkter jämfört med kostnadsfördelningen. Jag har pratat med de andra kommunerna och där är det kraftiga höjningar också. Vi trodde att vi skulle komma upp i nivå med övriga kommuner, men med den här höjningen är vi bland de lägsta i länet och ligger lågt i närområdet. 

"Stor ökning"

Totalt cirka 4 000 abonnenter är anslutna till det kommunala VA-nätet.

– Alla anslutna berörs, både en sommarstuga och en lägenhetsbostad, och det är en stor ökning av den fasta avgiften som slår hårt. Det är den största höjningen under min tid. 

Kommuninvånarna som får den här höjningen har redan drabbats av inflation, stigande matkostnader och elpriser. Vad tänker du om att det här också slår hårt?

– Det är jättetråkigt att behöva göra det här, när folk redan har drabbats av det du nämner. Vi har ett uppdrag och det är att förse hushållen med vatten och avlopp. Nu räknar vi fortfarande med en förlust på en miljon, så det är inte ens till självkostnadspris. Men vi hoppas att ta igen det om något år.

Kan det bli ännu kraftigare höjningar nästa år?

– Ingen förutsåg det här som har hänt. Vi har sett tidigare att vi behövt höja den fasta avgiften, men att det skulle bli så mycket på en gång trodde vi inte. Samtidigt har vi sett andra kommuner som höjer med 30 procent, säger Emma Jonsson.

Renhållningstaxan höjs också

Även renhållningstaxan höjs inför 2023. Avigfterna i taxan höjs med i genomsnitt elva procent, vilket motsvarar cirka 2,5 miljoner kronor. Enligt renhållningschefen Daniel Johansson är det stora kostnadsökningar som kommer påverka verksamheten framåt. 

Det stora flertalet har det gröna abonnemanget, vilket är det abonnemang som kommunen också vill styra flest till, och hushåll som sorterar enligt detta kommer lindrigast undan med 6,5 procent. Det motsvarar cirka 200 kronor per år. 

Värst blir höjningen för de som inte sorterar alls och har det röda abonnemanget. Den taxan höjs med 15,4 procent och det innebär en höjning med 650 kronor om året. 

Under 2022 hade 83,9 procent det gröna abonnemanget, 9,2 procent det röda abonnemanget och 6,2 procent det gula. Kommunstyrelsen var enig om att ställa sig bakom VEMAB:s förslag. 

– Jämför vi med många andra kommuner är det inga stora höjningar och inga större förändringar överlag, säger Helen Nilsson (S). 

– Tittar vi på renhållningstaxan innehåller den ett incitament att gå från rött till grönt, för att göra ännu mer när det gäller sortering, säger Ola Gustafsson (KD). 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt